Liderii Hamas spun că au pornit atacul din 7 octombrie asupra Israelului pentru că credeau că cauza palestiniană dispare și că numai violența o poate reînvia. În spatele jocului sângeros al Hamas se afla dorrinta de a crea o stare de război „permanentă”, scrie New York Times citându-l pe Khalil al-Hayya unul dintre liderii grupului terorist care locuieste in Qatar
Mii de oameni au fost uciși în Gaza, cu familii întregi distruse. Atacurile aeriene israeliene au redus cartierele palestiniene la întinderi de moloz, în timp ce medicii tratează copiii care țipă în spitale întunecate fără anestezie. În Orientul Mijlociu, frica s-a răspândit în legătură cu posibila izbucnire a unui război regional mai larg.
Dar în aritmetica sângeroasă a liderilor Hamas, măcelul nu este rezultatul regretabil al unei mari greșeli de calcul. Dimpotrivă, ei spun: este costul necesar pentru o mare realizare — zdrobirea status quo-ului și deschiderea unui nou capitol, mai volatil, în lupta lor împotriva Israelului.
A fost necesar să „schimbăm întreaga ecuație și nu doar să avem o ciocnire”, a declarat Khalil al-Hayya, membru al corpului de conducere al Hamas, pentru The New York Times din Doha, Qatar. „Am reușit să punem problema palestiniană din nou pe masă și acum nimeni din regiune nu se simte calm.”
De la atacul șocant al Hamas din 7 octombrie, în care Israelul spune că aproximativ 1.400 de persoane au fost ucise - majoritatea civili - și alte peste 240 de persoane au fost târâte în Gaza ca prizonieri, liderii grupului au lăudat operațiunea, unii sperând că a declanșat un conflict susținut care pune capăt oricărei pretenții de coexistență între Israel, Gaza și țările din jurul lor.
„Sper că starea de război cu Israel va deveni permanentă la toate granițele și că lumea arabă va fi alături de noi”, a declarat pentru The Times Taher El-Nounou, un consilier al Hamas.
În săptămâni de interviuri, liderii Hamas, împreună cu oficiali arabi, israelieni și occidentali care urmăresc grupul, au spus că atacul a fost planificat și executat de un cerc strâns de comandanți din Gaza care nu au împărtășit detaliile propriilor reprezentanți politici din străinătate sau cu aliații lor regionali precum Hezbollah, lăsând oamenii în afara enclavei surprinși de ferocitatea, amploarea și extinderea atacului.
Atacul a ajuns să fie mai larg și mai mortal decât au anticipat chiar și planificatorii săi, au spus aceștia, în mare parte pentru că atacatorii au reușit să spargă cu ușurință apărarea lăudată a Israelului, permițându-le să invadeze bazele militare și zonele rezidențiale cu puțină rezistență. Pe măsură ce Hamas a năvălit printr-o zonă din sudul Israelului, a ucis și a capturat mai mulți soldați și civili decât se aștepta, au spus oficialii.
Asaltul a fost atât de devastator încât a servit unuia dintre obiectivele principale ale atacatorilor: a rupt o tensiune de lungă durată în interiorul Hamas cu privire la identitatea și scopul grupului.
Este în principal un organism de conducere – responsabil pentru gestionarea vieții de zi cu zi în Fâșia Gaza blocată – sau era încă o forță armată, în mod necruțător angajată să distrugă Israelul și să-l înlocuiască cu un stat islamist palestinian?
Odată cu atacul, liderii grupului din Gaza – inclusiv Yahya Sinwar, care a petrecut mai bine de 20 de ani în închisorile israeliene, și Mohammed Deif, un comandant militar în umbră pe care Israelul încercase în mod repetat să-l asasineze – au răspuns la această întrebare. Au dublat confruntarea militară.
Săptămânile care au trecut au avut loc într-un răspuns furios israelian care a ucis peste 10.000 de oameni în Gaza, potrivit oficialilor din domeniul sănătății de acolo. Dar pentru Hamas, atacul a rezultat dintr-un sentiment din ce în ce mai mare că cauza palestiniană era lăsată deoparte și că numai o acțiune drastică ar putea-o resuscita.
La suprafață, lunile dinaintea atacului brutal păreau relativ liniștite în Gaza. Hamas renunțase la ciocnirile recente dintre Israel și alți militanți, iar liderii politici ai grupului se aflau la o mie de mile distanță în Qatar, negociind pentru a obține mai mult ajutor și locuri de muncă pentru locuitorii teritoriului sărac.
Dar frustrarea creștea. Liderii Hamas din Gaza au fost inundați de imagini cu colonii israelieni atacând palestinienii din Cisiordania, evrei care se roagă în mod deschis într-un loc contestat, rezervat în mod obișnuit pentru musulmani, și poliția israeliană care a luat cu asalt Moscheea Aqsa din Ierusalim, o piatră de încercare pentru revendicările palestiniene asupra orașului sfânt.
Perspectiva normalizării legăturilor Israelului cu Arabia Saudită, de multă vreme un patron profund al cauzei palestiniene, a apărut mai strânsă ca niciodată.
Apoi, într-o dimineață liniștită de sâmbătă, Hamas a atacat.
Era clar dinainte că Israelul va răspunde bombardând Gaza, ucigând civili palestinieni.
„Ceea ce ar putea schimba ecuația a fost un act grozav și, fără îndoială, se știa că reacția la acest mare act va fi mare”, a spus al-Hayya.
Dar, a adăugat el, „A trebuit să le spunem oamenilor că cauza palestiniană nu va muri”.
Unii oficiali israelieni își exprimă acum regretul profund că l-au judecat atât de profund pe domnul Sinwar și intențiile sale, unul dintre multele eșecuri de securitate care au permis Hamas să treacă peste gardul graniței și să se dezlănțuie, în mare măsură nestingherit, ore întregi.
„Voi purta povara acestei greșeli pentru tot restul vieții”, a spus un oficial israelian.
Un nou lider în Gaza
Sinwar a preluat cârma Hamas în Gaza în 2017. Un bărbat dur, fără zâmbet, cu părul alb tuns și o barbă tunsă, el provine din prima generație a Hamas, un grup armat fondat în timpul primei intifade sau revolte palestiniene, la sfârșitul anilor 1980 și în cele din urmă clasificată drept organizație teroristă de către Statele Unite și multe alte națiuni.
Sinwar a contribuit la crearea Brigăzilor Qassam, aripa armată a Hamas, care a devenit renumită pentru trimiterea de atacatori sinucigași în orașele israeliene și pentru tragerea de rachete din Gaza în orașele israeliene. De asemenea, el a supravegheat Hamas pentru suspecți spioni recrutați de Israel, dezvoltându-și o reputație pentru o asemenea brutalitate față de aceștia, încât și-a câștigat porecla „măcelarul lui Khan Younis”, din orașul natal din Gaza.
În 1988, el a fost reținut și ulterior urmărit penal pentru uciderea a patru palestinieni suspectați de colaborare cu Israelul, potrivit dosarelor instanței israeliene. A ajuns în închisoare în Israel pentru mai bine de două decenii, o experiență pe care a numit-o educațională.
„Ei au vrut ca închisoarea să fie un mormânt pentru noi. O moară pentru a ne măcina voința, hotărârea și trupurile”, a spus el în 2011. „Dar, mulțumesc lui Dumnezeu, prin credința noastră în cauza noastră, am transformat închisoarea în sanctuare de cult și academii pentru studiu”.
O mare parte din acea educație îl studia pe dușmanul său.
A învățat ebraica, acest lucru oferindu-i o înțelegere mai profundă a societății israeliene și și-a dezvoltat o dedicație pentru eliberarea miilor de prizonieri palestinieni din Israel. Israelul i-a condamnat pe mulți dintre ei pentru crime violente; Palestinienii consideră că sunt ținuți pe nedrept.
În 2011, Sinwar a fost eliberat într-un schimb de prizonieri pe care Hamas l-a luat ca o lecție: Israelul era dispus să plătească un preț mare pentru captivii săi.
Hamas a schimbat un singur soldat israelian, Gilad Shalit, cu peste 1.000 de palestinieni, inclusiv pe Sinwar, un lider din închisoare care fusese implicat în negocieri. Eliberarea lui a fost un mare premiu pentru Hamas și el a promis că va elibera mai mulți deținuți.
„Pentru mine, este o obligație morală”, a spus el într-un interviu din 2018. „Voi încerca mai mult decât tot posibilul să-i eliberez pe cei care sunt încă înăuntru.”
Unele facțiuni au semnat acorduri cu Israelul, menite să deschidă calea pentru o soluție cu două state. Autoritatea Palestiniană, concepută ca un guvern palestinian în așteptare, avea o autoritate limitată asupra unor părți din Cisiordania și a rămas oficial angajată să negocieze încheierea conflictului.
Între timp, Hamas a căutat efectiv să anuleze istoria, începând cu 1948, când peste 700.000 de palestinieni au fugit sau au fost expulzați din casele lor în ceea ce avea să devină Israel în timpul războiului din jurul întemeierii statului evreiesc.
Pentru Hamas, acea deplasare, împreună cu ocuparea Israelului a Cisiordaniei și a Gazei în timpul războiului din 1967 din Orientul Mijlociu, au reprezentat mari greșeli istorice care trebuiau îndreptate prin forța armelor. Hamas a respins discuțiile de pace cu Israelul drept o trădare, considerându-le o capitulare față de controlul Israelului asupra a ceea ce grupul considera pământ palestinian ocupat.
Fractura politică palestiniană a fost gravată în geografie în 2007, când Hamas a câștigat o luptă între facțiuni în Gaza și a preluat controlul asupra teritoriului. Dintr-o dată, nu a fost doar lupta împotriva Israelului, ci și guvernarea Gaza. Israelul, în tandem cu Egiptul, a impus o blocada pe fâșie, menită să slăbească Hamas, cufundând populația din Gaza într-o izolare și sărăcie tot mai adâncă.
Când Sinwar s-a întors în Gaza, Hamas era deja înrădăcinat ca guvern de facto și s-a stabilit în ceea ce Tareq Baconi, un expert Hamas, a numit un „echilibru violent” cu Israelul. Ostilitatea profundă a izbucnit frecvent în schimburi mortale de rachete Hamas și atacuri aeriene israeliene. Dar majoritatea bunurilor comerciale și a electricității din Gaza au venit din Israel, iar Hamas a căutat adesea să slăbească blocada în timpul discuțiilor de încetare a focului.
Liderii Hamas au fost ambivalenți cu privire la noul rol de guvernare al grupului, unii crezând că trebuie să îmbunătățească viața cetățenilor din Gaza, iar alții considerând că guvernarea este o distragere a atenției de la misiunea lor militară inițială, spun experții. Hamas a luat în derâdere Autoritatea Palestiniană pentru cooperarea sa cu Israelul, inclusiv utilizarea poliției palestiniene pentru a preveni atacurile asupra Israelului. Unii lideri Hamas s-au temut că propriul lor grup, în negocierea problemelor vieții cotidiene cu Israelul, se află, într-un masură mai mică, pe aceeași cale.
În 2012, Sinwar a devenit reprezentantul aripii armate la conducerea politică a Hamas, legându-l mai strâns de liderii aripii militare, inclusiv de Deif, misteriosul șef al Brigăzilor Qassam. Cei doi au fost arhitecții cheie ai atacului din 7 octombrie, potrivit oficialilor arabi și israelieni.
Când Sinwar a devenit șeful general al Hamas în Gaza în 2017, uneori a proiectat un interes pentru înțelegerea cu Israelul. În 2018, el a acordat un interviu rar unui jurnalist italian care lucra pentru un ziar israelian și a făcut apel la încetarea focului pentru a atenua suferința din Gaza.
„Nu spun că nu voi mai lupta”, a spus el. „Spun că nu mai vreau război. Vreau sfârșitul asediului. Te plimbi la plajă la apus și îi vezi pe toți acești adolescenți de pe mal discutând și întrebându-se cum arată lumea de peste mare. Cum arată viața”, a adăugat el. „Îi vreau liberi.”
Hamas a emis, de asemenea, un program politic în 2017 care a permis posibilitatea unei soluții cu două state, fără a recunoaște totodată dreptul Israelului de a exista.
Israelul a acordat unele concesii, fiind de acord în 2018 să permită ajutor de 30 de milioane de dolari pe lună din Qatar în Gaza și creșterea numărului de permise pentru ca cetățenii din Gaza să lucreze în Israel, aducând banii atât de necesari în economia Gazei.
Violența a continuat să izbucnească. În 2021, Hamas a lansat un război pentru a protesta împotriva eforturilor israelienilor de a evacua palestinienii din casele lor din Ierusalimul de Est și a raidurilor poliției israeliene la Moscheea Aqsa din orașul vechi al Ierusalimului.
Acesta a fost un punct de cotitură, a declarat pentru The Times Osama Hamdan, un lider al Hamas cu sediul în Beirut, Liban. În loc să tragă rachete asupra problemelor din Gaza, Hamas lupta pentru preocupările esențiale pentru toți palestinienii, inclusiv pentru cei din afara enclavei. Evenimentele i-au convins, de asemenea, pe mulți din Hamas că Israelul a încercat să împingă conflictul dincolo de un punct fără întoarcere care ar asigura imposibilitatea statutului palestinian.
„Israelienii erau preocupați doar de un singur lucru: cum scap de cauza palestiniană?” spuse domnul Hamdan. „Se îndreptau în această direcție și nici măcar nu se gândeau la palestinieni. Și dacă palestinienii nu ar fi rezistat, toate acestea ar fi putut avea loc.”
Construirea capacităților
Totuși, în 2021, informațiile militare israeliene și Consiliul Național de Securitate au crezut că Hamas a vrut să evite un alt război, potrivit unor persoane familiare cu evaluările.
Hamas, de asemenea, a întărit ideea că acordă prioritate guvernării în detrimentul luptei. De două ori, grupul s-a abținut să se alăture ciocnirilor cu Israelul începute de Jihadul Islamic Palestinian, o miliție mai mică din Gaza. Liderii politici ai Hamas încercau, prin mediatori din Qatar, să mărească ajutorul care intra în Gaza și numărul muncitorilor care plecau la muncă în Israel, potrivit diplomaților implicați în discuții.
Mulți din instituțiile de securitate din Israel au ajuns să creadă, de asemenea, că apărarea complexă a graniței pentru a doborî rachete și a preveni infiltrațiile din Gaza este suficientă pentru a ține controlul Hamas.
Dar în interiorul Gazei, capacitățile Hamas au crescut.
Până pe 7 octombrie, Hamas a fost estimat să aibă între 20.000 și 40.000 de luptători, cu aproximativ 15.000 de rachete, fabricate în principal în Gaza, cu componente introduse cel mai probabil prin Egipt, potrivit analiștilor americani și alți occidentali. Grupul avea mortiere, rachete antitanc și sisteme portabile de apărare aeriană, au spus ei.
Sinwar a restabilit, de asemenea, legăturile grupului cu susținătorul său de lungă durată, Iran, care s-a rupt în 2012, când Hamas și-a închis biroul din Siria, un aliat apropiat al Iranului, pe fondul războiului civil al Siriei.
Acea restaurare a adâncit relația dintre aripa militară a Hamas din Gaza și așa-numita axă de rezistență, rețeaua de miliții regionale a Iranului, potrivit diplomaților regionali și oficialilor de securitate. În ultimii ani, un flux de agenți Hamas au călătorit din Gaza în Iran și Liban pentru a fi instruiți de către iranieni sau de Hezbollah, adăugând un nivel de sofisticare capacităților Hamas, au spus oficialii.
Cu toate acestea, această pregătire nu a însemnat că Iranul sau ceilalți aliați regionali ai Hamas știau cum sau când ar putea fi utilizate aceste capacități, au spus oficialii.
Pentru toate pregătirile ascunse ale Hamas, grupul însuși făcuse reclamă pentru unele dintre cele mai eficiente arme pe care le-a desfășurat pe 7 octombrie. După ce a început atacul, grupul a lansat imagini de antrenament cu luptătorii săi mergând cu parapanta în Gaza cu mult înainte de atac și a luptătorilor Hamas care se antrenează pentru a lua ostatici dintr-un oraș israelian din Gaza.
În mai 2021, Hamas a lansat trei declarații despre noile sale drone. Unul a inclus un videoclip cu luptători mascați care lansează drone kamikaze ghidate. Un altul a inclus imagini de supraveghere aeriană ale turnurilor de comunicații din interiorul tancurilor israeliene și israeliene.
Un articol publicat pe site-ul arab al aripii militare se lăuda: „Avioanele inamicului nu mai monopolizează cerul Palestinei”.
Pe 7 octombrie, Hamas a folosit parapante pentru a zbura peste gardul de graniță și drone care explodează pentru a dezactiva arhitectura de securitate a graniței a Israelului. Oamenii înarmați care au luat apoi cu asalt bazele și comunitățile israeliene purtau hărți, cel mai probabil dezvoltate parțial de muncitorii din Gaza pe care Hamas i-a recrutat ca spioni, a declarat un oficial regional de securitate.
Una dintre marile greșeli pe care le-a făcut Israelul, spun oficialii arabi și israelieni, a fost că nu a reușit să înțeleagă modul în care Hamas ar combina instrumente relativ simple într-un atac sofisticat, în mai multe direcții, care a depășit o armată mult mai mare și mai puternică.
Motivația de a lovi
Deși construirea capacităților pentru asalt a durat ani de zile, decizia de a-l lansa pe 7 octombrie a fost un secret păzit îndeaproape de un număr mic de lideri Hamas din Gaza, care nici măcar nu i-au informat pe cei care au participat până în ultimul minut pentru a preveni interceptarea de către serviciile de informații, potrivit Hamas și oficiali regionali.
Un obiectiv cheie a fost acela de a lua în captivitate cât mai mulți soldați israelieni pentru a fi folosiți într-un schimb de prizonieri, potrivit a doi oficiali arabi ale căror guverne discută cu Hamas.
Un oficial regional de securitate a spus că Hamas se aștepta ca, odată ce atacul a început, palestinienii din alte părți să se ridice împotriva Israelului, alte populații arabe să explodeze împotriva guvernelor lor și aliații regionali ai grupului, inclusiv Hezbollah, să se alăture luptei.
Dar cel puțin patru servicii de informații - două arabe și două europene - au evaluat că Hezbollah nu avea cunoștințe în avans despre atac, potrivit oficialilor cu acces la rapoartele de informații.
Liderii politici ai Hamas din afara Gazei au fost, de asemenea, surprinși de atac, potrivit mai multor oficiali arabi și occidentali care le urmăresc mișcările. Cu toate acestea, ei l-au lăudat pentru revigorarea luptei armate împotriva Israelului.
„Scopul Hamas nu este să conducă Gaza și să-i aducă apă și electricitate și altele”, a spus al-Hayya, membru al Biroului Politic. „Hamas, Qassam și rezistența au trezit lumea din somnul ei adânc și au arătat că această problemă trebuie să rămână pe masă.”
„Această bătălie nu a fost pentru că am vrut combustibil sau muncitori”, a adăugat el. „Nu a căutat să îmbunătățească situația din Gaza. Această bătălie este de a răsturna complet situația.”