Procuratura federală din Germania a renunţat la anchetă în cazul celor doi jurnalişti de la site-ul Netzpolitik, suspectaţi că au dezvăluit secrete de stat şi care riscau să fie acuzaţi de trădare. Măsura este urmare a reacțiilor virulente ale publicului, mai întâi pe Internet, apoi în rândul clasei politice, comentează blogs.mediapart.fr, care vorbește pe față despre ”un atac la libertatea presei care a fost oprit doar grație virulenței reacțiilor publicului”.
Netzpolitik este un site de informații fondat în Germania de către Markus Beckedahl și care va sărbători 11 ani de existență în toamnă. Așa cum arată și numele său, el se ocupă în special de chestiuni de politică digitală, în special protecția datelor, culturilor digitale, neutralitatea Netului, chestiuni legate de copyright și supraveghere, explică Le Monde.
Cei doi jurnaliști de la netzpolitik.org, care au publicat documente interne ale serviciilor secrete care detaliau planurile unei supravegheri extinse pe Internet, pot deci respira ușurați. Ei nu vor mai fi judecați pentru înaltă trădare, pentru că societatea germană s-a mobilizat contra acestui atac la libertatea presei, numai că ar trebui să rămână vigilenți, cred cei de la mediapart.fr. Căci nimeni nu știe dacă acest lucru constituie un punct final sau dacă alți jurnaliști care fac lucruri similare vor constitui și ei obiectul unor astfel de acțiuni.
Markus Beckedahl, fondatorul Netzpolitik, şi bloggerul Andre Meister au fost vizaţi de investigaţie după ce au scris în februarie că Serviciul intern de informaţii german a cerut mai multe fonduri pentru a intensifica programul de supraveghere online.
În aprilie, un alt articol arăta că planurile serviciului de informaţii implicau crearea unei unităţi speciale de monitorizare a reţelelor sociale.
Scandalul stârnit de ancheta privindu-i pe cei doi jurnalişti a declanşat o amplă controversă în Germania şi în afara acestei ţări pe tema libertăţii de exprimare.
Scandalul în jurul acestei ”înalte trădări” (care, chiar potrivit termenilor legii nu era așa) l-a costat postul pe procurorul gemeral federal Harald Range, care a fost țapul ispășitor ideal, mai scrie autorul textului de pe blogul mediapart.fr.
Heiko Maas, ministrul federal al Justiției, l-a demis pe Harald Range după ce acesta a acuzat Guvernul de amestec în investigația cazului de trădare. Biroul lui Range a investigat cazul, iar Range l-a acuzat pe ministrul Heiko Mass că i-a cerut să pună capăt investigațiilor.
Imediat după această declaraţie, Heiko Maas a declarat că nu mai are încredere în procurorul general, iar, după o consultare cu Angela Merkel, a cerut demiterea acestuia. (I.D, M.C)