Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei: un avantaj pentru Turcia

29 Oct 2022
Sancțiunile occidentale împotriva Rusiei: un avantaj pentru Turcia

În perioada ianuarie-august, în Turcia au fost create 729 de companii cu capital rusesc, de patru ori mai multe decât în ​​întregul an 2021. Occidentalii se tem că aceste schimburi financiare ruso-turce vor permite Moscovei să ocolească sancțiunile economice, scrie FranceInfo.

Sancțiunile occidentale împotriva Moscovei sunt scurtcircuitate de investiții în direcția Turciei? Întrebarea se pune pentru că în Turcia au fost create de patru ori mai multe companii cu capital rusesc în perioada ianuarie-august trecută, comparativ cu întregul an 2021 ceea ce îi îngrijorează pe occidentali.

În primele opt luni ale anului curent, în Turcia au fost create 729 de companii cu capital rusesc, majoritatea în sectorul en-gros și cu amănuntul. Ca o reamintire, Ankara refuză pentru moment să se alăture sancțiunilor puse în aplicare de Occident. După cum a spus un diplomat european, „una este să nu aplici sancțiuni Rusiei, alta este să o ajuți să le ocolească”.

Sancțiuni occidentale: un avantaj pentru Turcia 

Potrivit lui Mitat Celikpala, specialist în relațiile ruso-turce, nu există nicio îndoială: sancțiunile occidentale sunt percepute în Turcia ca atâtea oportunități:

„Numai în primele șase luni ale anului, volumul comerțului ruso-turc ajunsese volumul total al anului 2021. Există mai mulți factori. Companiile de logistică turcești înlocuiesc companiile americane și europene care se confruntă cu sancțiuni”.

"Rușii înființează companii de export în Turcia, investesc în imobiliare și obțin cetățenia turcă. Toate acestea sunt văzute ca un fel de „coală de salvare” pentru economia turcă aflată în criză".

Mitat Celikpala, specialist în relațiile ruso-turce 

Informații despre Franța

Devenind astfel principalul punct de tranzit al mărfurilor către Rusia, Turcia joacă totuși un joc riscant, expunând în special instituțiile sale financiare la așa-numitele sancțiuni „secundare”. La sfârșitul lunii septembrie, Ankara a cedat presiunilor americane și a renunțat la sistemul de plăți Mir, care le-a permis rușilor să continue să retragă bani în Turcia.

Pentru Mitat Celikpala, ascensiunea comerțului ruso-turc are limitele ei: „Dacă Rusia devine un jucător și mai agresiv, dacă își lărgește și își intensifică atacurile împotriva Ucrainei și prelungește războiul, iar dacă Occidentul crește sancțiunile, atunci Turcia va trebui să aleagă. Și va alege Occidentul, nu Rusia, pentru a nu ajunge de partea învinsă. ”

La rândul său, guvernul turc neagă că a ajutat Moscova să scape de sancțiuni. El susține că poziția sa așa-zisa „echilibrată” a permis mai multe medieri între Kiev și Moscova, în special cu privire la reluarea livrărilor de cereale ucrainene.

Alte stiri din Externe

Ultima oră