Unele modele de televizoare produse de Samsung, comercializate în Europa, consumă mai multă energie decât în timpul testelor de laborator, potrivit unor verificări independente, scrie cotidianul britanic The Guardian.
Diferența între consumul real de energie al dispozitivelor și cel din timpul testelor de laborator a fost semnalat de verificările efectuate de un grup independent, Complian TV, finanțat de Uniunea Europeană.
Testele au evidențiat că funcţia de reglaj al luminozității televizoarelor Samsung, care reacţionează în funcție de dinamica imaginilor, are ca efect reducerea strălucirii ecranului şi a consumului de energie în condiţii de testare stabilite de normele europene.
Verificarea eficienței energetice implică rularea unei succesiuni rapide de conţinut video constând în show-uri TV înregistrate, redarea conținutului unor DVD-uri şi transmisiuni în direct.
În schimb, în condiții reale s-a constatat că nu există reduceri ale consumului de energie, acest fapt conducând implicit la mărirea facturilor și la creșterea emisiilor de dioxid de carbon, apărute pentru producerea energiei consumate.
Samsung a negat că funcţia de reglare a luminozităţii ecranului are rolul să înşele testele de eficienţă energetică sau că ar fi "un dispozitiv de apărare".
Producătorul sud-corean a explicat că funcţia respectivă reduce strălucirea ecranului nu doar în timpul testelor, ci și ca răspuns la numeroasele tipuri de conţinut care includ filme de acţiune şi evenimente sportive, dar şi emisiuni cu mişcare mai lentă a imaginilor, precum cele meteo.
Comisia Europeană a anunţat că va investiga orice fel de acuzaţii legate de manipularea testelor şi s-a angajat să înăsprească reglementările în domeniul eficienţei energetice, pentru a scoate în afara legii orice fel de "dispozitive de apărare" incluse în televizioare şi alte produse de consum, după ce mai multe state membre au semnalat aceste probleme.
Deocamdată nu există o probă, și nici măcar nu se sugerează că Samsung ar fi avut un comportament ilegal, dar susţinătorii eficienţei energetice consideră că procedurile de testare din UE sunt prea generoase.