Rușii savurează rezultatele alegerilor din SUA: „bunicul Biden a făcut o greșeală cu Ucraina"

09 Noi 2022
Rușii savurează rezultatele alegerilor din SUA: „bunicul Biden a făcut o greșeală cu Ucraina"

Politicienii ruși au savurat miercuri rezultatele preliminare ale alegerilor de jumătate de mandat din SUA, pe care le-au descris drept o lovitură umilitoare dată președintelui democrat Joe Biden, dar Kremlinul a spus că nu se așteaptă la nicio îmbunătățire a legăturilor dintre SUA și Rusia, scrie Reuters.

Alegerile sunt urmărite îndeaproape în Rusia care dorește ca Washingtonul să oprească programul său continuu de ajutor militar generos pentru Ucraina. Unii ruși pro-Kremlin speră că succesul republican ar putea însemna că Biden se confruntă cu o încercare mai grea și mai lungă pentru a obține aprobarea pachetelor de ajutor militar în viitor.

De asemenea, oficialii ruși speră că alegerile vor adânci diviziunile politice interne ale SUA, slăbind astfel bazele unei țări pe care o consideră principalul lor dușman geopolitic a cărei dominație cred că se apropie de sfârșit.

Rezultatele inițiale ale alegerilor au arătat că republicanii au obținut câștiguri modeste, dar controlul asupra Congresului și viitorul agendei lui Biden a rămas neclar miercuri dimineață.

„Primele rezultate ale alegerilor din SUA... sunt confirmareacă lumea cu care este obișnuit bunicul Biden zboară departe iar sprijinul său pentru Ucraina și „dependentul de droguri” Zelensky „a fost o mare greșeală", a scris fostul președinte Dmitri Medvedev pe serviciul de mesagerie Telegram, conform agentiei italiene ANSA

Medvedev, acum șef adjunct al Consiliului de Securitate, este un aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin.

Vyacheslav Volodin, președintele Camerei Inferioare a Parlamentului, s-a bucurat de ceea ce a spus că este pierderea majorității de către democrați în Camera Reprezentanților.

"Suporterii președintelui Biden suferă o înfrângere la alegerile din SUA. Călătoriile lui Nancy Pelosi în Taiwan și Armenia s-au încheiat cu pierderea fotoliului", a spus Volodin.

Rusia, care în februarie a proclamat un parteneriat „fără limite” cu China, a condamnat vizita lui Pelosi în Taiwan în august și a fost nemulțumită de vizita ei de luna următoare în Armenia, în mod tradițional un apropiat al Rusiei.

Kremlinul a precizat că nu vede niciun avantaj mare din rezultatul alegerilor din SUA și a respins acuzațiile, care au apărut în unele ziare americane, că Rusia ar fi încercat să se amestece în votul SUA.

„Aceste alegeri sunt importante dar nu este necesar să le exagerăm importanța pe termen scurt și mediu pentru relațiile noastre”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, citat de agenția de presă RIA.

"Aceste alegeri nu pot schimba nimic esenţial. Relaţiile sunt şi vor rămâne proaste", a spus Peskov.

Alte stiri din Externe

Ultima oră