Rusia va interzice vânzarea petrolului său către țări care folosesc plafonul de preț

28 Dec 2022
Rusia va interzice vânzarea petrolului său către țări care folosesc plafonul de preț

Un decret semnat astăzi de Vladimir Putin prevede că, de la 1 februarie  2023, livrarea de petrol și produse petroliere rusești către persoane juridice străine și alte persoane fizice [va fi] interzisă” țărilor care utilizează un plafon de preț, scrie Le Monde.

Doar „o decizie specială” a lui Vladimir Putin însuși va putea permite livrarea petrolului rusesc către una sau mai multe țări care au stabilit plafonul de preț în ultimele săptămâni, se precizează în decret.

Această măsură vizează țările Uniunii Europene, G7 și Australia, care au decis la începutul lunii decembrie să plafoneze prețul aurului negru rusesc pe care îl cumpără la 60 de dolari (56 de euro) pe baril, pentru a limita veniturile Moscovei și pentru a-l împiedica, pe cât posibil, să-și finanțeze războiul împotriva Ucrainei.

Moscova a avut probleme în a-și vinde hidrocarburile, deoarece clienții săi occidentali (care au cumpărat de la ea 60% din producția sa înainte de război) și-au redus aprovizionarea.

Prețul barilului de petrol rusesc este redus (se tranzacționează în jur de 65 de dolari) față de Brent-ul mondial (între 80 de dolari și 85 de dolari barilul).

Alte stiri din Externe

Ultima oră