Rusia și SUA nu au căzut de acord asupra limbajului pentru o declarație comună în urma unui summit multilateral din Cambodgia, ceea ce face puțin probabil ca Grupul celor 20 de națiuni să ajungă la un consens în Indonezia săptămâna aceasta. De asemenea Rusia a criticat NATO pentru intensificarea activității în regiune, scrie Bloomberg.
Ministrul rus de externe Serghei Lavrov a dat vina pe SUA și pe aliații săi pentru lipsa comunicatului la Summitul din Asia de Est, la care au participat 18 națiuni, afirmând duminică că „au insistat asupra unui limbaj absolut inacceptabil cu privire la situația din Ucraina”. Rusia refuză să descrie invadarea Ucrainei drept război, numind-o „operațiune militară specială”.
Lavrov a acuzat, de asemenea, SUA că divizează Asociația Națiunilor din Asia de Sud-Est, formată din 10 membri, și a criticat NATO pentru intensificarea activității în regiune. Comentariile sale despre NATO reflectă o preocupare tot mai mare a Chinei, chiar dacă sistemul de alianță al SUA din Asia nu include acordurile colectivă de apărare ale NATO.
„NATO nu mai spune că aceasta este o alianță pur defensivă”, a spus Lavrov, vorbind în Cambodgia înainte de a se îndrepta către Bali, Indonezia. „Există o tendință clară de militarizare a regiunii prin coordonarea eforturilor aliaților locali ai SUA, cum ar fi Australia, Noua Zeelandă, Japonia, cu extinderea NATO”.
Președintele american Joe Biden va ține luni prima sa întâlnire în persoană cu omologul chinez Xi Jinping, care a fost cel mai important partener diplomatic al liderului rus Vladimir Putin. Totuși, la începutul acestei luni, Xi i-a spus cancelarului german Olaf Scholz că se opune utilizării forței nucleare în Europa, în cele mai directe remarci ale liderului chinez de până acum cu privire la necesitatea de a împiedica escaladarea războiului Rusiei în Ucraina.
Invazia Ucrainei de către Rusia a divizat comunitatea internațională, SUA și aliații săi punând sancțiuni Moscovei și oferind Ucrainei ajutor militar și asistență economică. Alte țări au refuzat să facă acest lucru sau nu au reușit să condamne Moscova pentru acțiunile sale. Conflictul a zădărnicit cooperarea internațională mai largă, determinând ca mai multe întâlniri multilaterale din acest an să se încheie în discordie.
Indonezia, care deține președinția rotativă a G-20, a încercat să reducă decalajul dintre Grupul celor Șapte țări și Rusia. Dar în ultimele zile înainte de summit, s-a diminuat speranța că cele două părți ar putea găsi un compromis pentru un comunicat comun, ceea ce face probabil ca Indonezia să fie nevoită să emită o declarație a președintelui.
„În acest paragraf special legat de război, poate că nu va exista un acord, dar încă încercăm”, a declarat ministrul indonezian de Finanțe Sri Mulyani Indrawati pentru Bloomberg TV duminică. Ea a subliniat importanța ca G-20 să furnizeze „livrabile foarte tangibile și concrete” în domenii precum schimbările climatice și pandemia, chiar dacă nu există un comunicat comun.
Înainte de summit, un oficial guvernamental japonez a declarat reporterilor că națiunile G-7 insistă să menționeze invazia Rusiei în orice comunicat. În timp ce Indonezia căuta o cale de mijloc, iar Japonia dorea să sprijine eforturile națiunii din Asia de Sud-Est, în cele din urmă, G-7 trebuia să-și mențină principiile privind Rusia, a spus oficialul.
„Atacul brutal”
Când miniștrii de finanțe G-20 s-au întâlnit în iulie în Bali, Indonezia, unii participanți au glumit că cea mai mare realizare a fost că toată lumea a rămas în sală când a vorbit delegația rusă. Războiul din Ucraina a dominat în continuare conversațiile, SUA și aliații acuzând Rusia pentru problemele economice globale și în special pentru prețurile deja în creștere la alimente și combustibil.
În timp ce războiul Rusiei a înecat majoritatea celorlalte probleme, au existat acorduri cu privire la securitatea alimentară, monitorizarea riscului de neplată a datoriei suverane și activități pe termen mai lung privind banca digitală și incluziune și atenuarea riscului climatic. Ca și în cazul altor adunări ale grupărilor internaționale din acest an, summitul s-a încheiat cu o declarație a președintelui.
Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, care va participa la G-20 de la Bali, a declarat duminică reporterilor că întâlnirile anterioare nu au reușit să producă comunicate, deoarece SUA și alte țări „insistă să discute implicațiile globale ale atacului brutal al Rusiei asupra Ucrainei”.
„Multe, multe țări au spus că cel mai important lucru pe care îl putem face pentru a îmbunătăți perspectiva macro este ca Rusia să pună capăt invaziei sale din Ucraina”, a spus Yellen. „Și a existat un sprijin larg pentru asta, dar, desigur, Rusia este membră a G-20 și există alte țări care sunt reticente în a critica Rusia”.
Rusia și SUA nu au căzut de acord asupra limbajului pentru o declarație comună în urma unui summit multilateral din Cambodgia, ceea ce face puțin probabil ca Grupul celor 20 de națiuni să ajungă la un consens în Indonezia nici săptămâna aceasta.