Rusia si-a extins teritoriul cu inca 50.000 de kilometri patrati in Marea Ohotk, printr-un simplu decret prezidential semnat la mijlocul acestei luni. Anuntul acestei”extinderi” a fost facut de premierul Medvedev, aflat in vizita in Insulele Kurile, din sud-estul acestei mari.
Atat vizita cat si aceasta extindere neasteptata a starnit nemultumirea Japoniei care, inca de la finalul celui de-al doilea razboi mondial, revendica aceste insule cat si zona maritima din jur.
De-altfel, Rusia si Japonia se afla, cel putin pe hartie, in conflict deoarece la finele razboiului nu au semnat un tratat de pace tocmai din cauza disputei pentru Insulele Kurile.
De-a lungul timpului, cele doua tari au avut o intensa colaborare politica si economica dar nu au reusit sa ajunga la o intelegere in privinta acestui diferend teritorial- Rusia si-a mentinut dominatia asupra acestui teritoriu.
Noua zona anexata si considerata de Rusia ca facand parte din platoul sau continental reprezinta o importanta sursa de hidrocarburi , adevarate zacaminte energetice extrem de importante pentru Rusia.
Japonia a inaintat un protest ambasadorului rus la Tokio si a anulat o vizita a ministrului de externe la Moscova.
Rusia jongleaza cu dreptul marii care pe langa cele 200 de mile maritime ce pot fi revendicate poate extinde la 350 de mile pretentiile teritoriale daca dovedeste ca platoul continental se extinde mai departe in apa.
Cam asa a procedat si cu cei un milion de kilometri patrati din Alaska-topirea gheturilor a dus la extinderea platoului continental.