Rusia și-a crescut capacitatea de producție datorită unei economii de război eficiente, potrivit datelor NATO citate de CNN, scrie Le Figaro
Rusia și-a crescut capacitatea de producție datorită unei economii de război eficiente, potrivit datelor NATO citate de CNN.
Pentru a-și duce războiul de agresiune în Ucraina, care s-a transformat într-un război de uzură, Moscova produce acum 250.000 de muniții de artilerie pe lună, sau aproape 3 milioane pe an, potrivit informațiilor furnizate de serviciile de informații ale NATO, după cum a dezvăluit televiziunea CNN .
Pe de altă parte, Statele Unite și Europa pot produce astăzi aproape 1,2 milioane de muniții în fiecare an pentru a sprijini forțele ucrainene, potrivit unui înalt oficial al unui serviciu de informații european citat de presa americană.
Iar dacă Ucraina a promis că va produce ea însăși 100.000 de obuze de artilerie pe lună, sau mai puțin de jumătate din ceea ce produce Rusia, obiectivul se îndepărtează acum cu blocarea unui nou ajutor american de 60 de miliarde de euro de către Congresul Statelor Unite .
„Ne aflăm într-un război de producție ”, a mai declarat înalt oficial intervievat, rămânând anonim. „Rezultatul acestui război depinde de modul în care fiecare parte este echipată pentru a lupta în acest război. ”
Fabrici care functionează 24 de ore
Armata ucraineană „trage între 5.000 și 8.000 de focuri (obuze de 155 mm) zilnic, în timp ce Rusia trage între 10.000 și 15.000 de focuri ”, au avertizat recent senatorii francezi de la Comisia pentru Afaceri Externe și Apărare într-un raport publicat în ianuarie . „Dacă producția de muniție [ucraineană] a crescut de douăzeci de ori din 2022, aceasta rămâne foarte insuficientă ”, subliniază raportul senatorial care avertizează asupra unui nivel „extrem de scăzut” al producției europene pentru a sprijini Ucraina.
Nevoia de obuze pe un front foarte extins de aproape 1000 de kilometri este resimțită într-un moment critic în care Rusia este acum considerată a fi în inițiativa pe câmpul de luptă, în special după capturarea orașului Avdiivka. Și în timp ce aliații occidentali au ales să furnizeze arme sofisticate, cum ar fi tancuri sau avioane de luptă F-16, cea mai mare nevoie pe front rămâne puterea de foc a artileriei, potrivit observatorilor.
„Mașina de război rusă funcționează cu viteză maximă”, a mai avertizat șeful unui serviciu european de informații pentru CNN. Țara operează fabricile sale „24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână” cu rotații de forță la fiecare 12 ore. Aproape 3,5 milioane de ruși lucrează acum în sectorul apărării, față de 2 până la 2,5 înainte de război, mai relatează presa americană. Moscova poate conta și pe livrări de la aliații săi iranieni și nord-coreeni.