Rusia preia președinția Consiliului de Securitate al ONU: „o glumă proastă” spune Ucraina

02 Apr 2023
Rusia preia președinția Consiliului de Securitate al ONU: „o glumă proastă” spune Ucraina

În conformitate cu regula în vigoare, Rusia ocupă, din această sâmbătă și timp de o lună, președinția Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite, responsabilă de principala responsabilitate pentru menținerea păcii și securității internaționale, scrie La Tribune. 

„O palmă în fața comunității internaționale”, au denunțat Ucraina, precum și Statele Unite, asigurând că „o țară care încalcă în mod flagrant Carta ONU și invadează vecinul său nu are loc în Consiliul de Securitate”. Mai ales că, cu o zi înainte, Moscova a publicat o nouă doctrină politică pentru eliminarea „dominației occidentalilor”

Este „O păcăleală de 1 Aprilie”, a fost jignit de Ministerul de Externe lituanian adaugând că  Rusia, care poartă un război brutal împotriva Ucrainei, nu poate conduce decât „Consiliul Insecurității” .

Moscova a preluat, sâmbăta aceasta, președinția Consiliului de Securitate al ONU, pentru întreaga lună aprilie la o săptămână după ce Vladimir Putin a anunțat că vrea să desfășoare arme nucleare tactice în Belarus , singurul său aliat diplomatic european, întărind temerile occidentalilor.

Conform Cartei Națiunilor Unite, Consiliul de Securitate, care are câte cincisprezece membri cu câte un vot, are responsabilitatea principală pentru menținerea păcii și securității internaționale. Este prezidat de fiecare membru pe rând timp de o lună, urmând ordinea alfabetică în limba engleză a numelor statelor membre. Rusia ii va succeda Mozambicului si va fi inlocuita in mai de Elvetia.

„Președinția Rusiei la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite este o palmă în fața comunității internaționale ”, a declarat ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba pe Twitter. Potrivit acestuia, „actualii membri” ai organului executiv al ONU trebuie „să împiedice orice încercare” a Rusiei de a „abuza de președinția sa”Joi, Dmyrtro Kuleba a numit deja această președinție rusă o „glumă proastă” , considerând că „Rusia și-a uzurpat scaunul; duce un război colonial; președintele său este un criminal de război căutat de Curtea Penală Internațională pentru răpire de copii”.

Delegația rusă condusă de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov

Aceste critici de la Kiev nu au împiedicat însă Moscova să se asigure că delegația sa la ONU în această lună va fi condusă de șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov. „Un alt eveniment cheie al președinției ruse va fi dezbaterea deschisă la nivel înalt a Consiliului (de Securitate) privind „Multilateralismul eficient prin apărarea principiilor Cartei Națiunilor Unite”. „Această întâlnire va fi prezidată de ministrul rus de externe Serghei Lavrov ”, a declarat chiar joi purtătorul de cuvânt al acestuia, Maria Zakharova. Ea a subliniat că Serghei Lavrov intenționează, de asemenea, să prezide o sesiune de dezbateri privind Orientul Mijlociu pe 25 aprilie.

Susținătorii diplomatici ai Kievului, în primul rând Statele Unite, s-au ridicat rapid împotriva unei astfel de poziții. „Ne așteptăm ca Rusia să continue să folosească sediul său pentru a răspândi dezinformarea și pentru a încerca să distragă atenția de la încercările sale de a-și justifica acțiunile în Ucraina și crimele de război pe care le comit membrii forțelor sale armate”, a comentat joi purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine . Jean-Pierre. „O țară care încalcă în mod flagrant Carta ONU și își invadează vecinul nu are loc în Consiliul de Securitate ”, a spus ea.

La rândul său, misiunea diplomatică a Estoniei la ONU a considerat că este „rușinos și umilitor” faptul că Consiliul de Securitate al ONU este condus de Rusia, al cărei președinte Vladimir Putin este „un criminal de război cu mandat de arestare. statutul CPI”.

Zelensky denunță „falimentul” acestei instituții

Volodymyr Zelensky a denunțat „falimentul” Națiunilor Unite unde Rusia a preluat sâmbătă președinția Consiliului de Securitate pentru luna aprilie. „Este greu de imaginat ceva care să demonstreze (în continuare) falimentul complet al unor astfel de instituții”, a lansat el în mesajul său de seară vorbind despre "știri absurde și devastatoare. „Nu există nicio formă de teroare pe care Rusia să nu a exercitat-o ​​deja ”, a continuat el, solicitând „reforma instituțiilor globale, inclusiv a Consiliului de Securitate al ONU ”.

„Reforma care, evident, este de mult așteptată, constă în a împiedica un stat terorist (…) să distrugă lumea. Teroriştii trebuie să piardă, trebuie să fie consideraţi responsabili pentru teroare şi nu ar trebui să prezideze nicăieri ”, a insistat Volodymyr Zelensky.

Alte stiri din Externe

Ultima oră