Occidentul și Statele Unite sunt desemnate drept „amenințări existențiale”, spre deosebire de vecinele India și China, ridicate la rangul de parteneri cheie, scrie Le Figaro.
Rusia a adoptat vineri, 31 martie, o nouă strategie de politică externă, indicând Statele Unite și Occidentul drept originea „amenințărilor existențiale” pentru Moscova, pe fundalul unei crize diplomatice legate de conflictul din Ucraina. „Revoltele de pe scena internațională” obligă Rusia să „își adapteze documentele de planificare strategică, în special (cel privind) concepția politicii externe a Federației Ruse”, a justificat președintele Vladimir Putin în cadrul unei ședințe a Consiliului de Securitate Națională.
Țara își stabilește „ prioritatea” eliminării „dominației” occidentalilor în timp ce se descrie ca o „civilizație” care apără vorbitorii de limbă rusă . „Rusia intenționează să acorde o atenție prioritară eliminării rămășițelor dominației Statelor Unite și a altor state ostile în afacerile mondiale”, se arată în acest document publicat pe site-ul Kremlinului.
India și China, parteneri cheie
China și India sunt evidențiate drept parteneri cheie ai Rusiei. „Aprofundarea generală a legăturilor și coordonării cu centrele lumii prietenoase de putere suverană și dezvoltare situate pe continentul eurasiatic este de o importanță deosebită”, se poate citi în acest document publicat pe site-ul Kremlinului, în capitolul dedicat Chinei și Indiei.
Politica Occidentului (...) este caracterizată ca un război hibrid de tip nou, spune Serghei Lavrov, ministrul rus de externe
Potrivit șefului diplomației, Serghei Lavrov, noul document notează „natura existențială a amenințărilor (...) create de acțiunile țărilor neprietenoase ”, numind Statele Unite „ principalul instigator și conducător al liniei anti-ruse”. „ În general, politica Occidentului care vizează slăbirea Rusiei prin toate mijloacele este caracterizată ca un război hibrid de un nou tip”, a adăugat Serghei Lavrov.
Noua strategie de politică externă a Rusiei se bazează pe principiul că „măsurile antiruse luate de țări neprietenoase vor fi în mod constant opuse, cu severitate dacă este necesar”, a adăugat el. Adoptarea acestei noi strategii de politică externă ratifică ruptura profundă care a existat între Moscova și țările occidentale de la lansarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei. Acest conflict a provocat o criză diplomatică de o severitate care amintește de epoca Războiului Rece.