Cea mai recentă operațiune surpriză a Rusiei vizează teritoriul Georgiei, grănicerii ruși fiind acuzați că au mutat câteva sute de metri marcajele de la frontiera dintre Osetia de Sud și Georgia, mărind astfel teritoriul republicii separatiste, relatează The Guardian.
Oficialii Georgiei spun că, în timp ce liderii europeni se concentrează pe rezolvarea crizei din Grecia, Rusia încalcă dreptul internațional, "anexând pe furiș" teritoiu georgian.
"Am rămas fără majoritatea pământurilor. Rușii ne-au spus că nu mai avem voie să mergem pe acel teritoriu", a declarat pentru The Guardian un fermier din Tsitelubani, un sat georgian afectat de mutarea marcajelor.
Ministerul de Externe georgian susține că un segment de 1,5 kilometri din conducta petrolieră Baku-Supsa este, de acum, "teritoriu ocupat" și acuză Moscova că "amenință pacea și securitatea în întreaga regiune".
"Facem apel la comunitatea internațională să condamne aceste acțiuni ilegale ale Rusiei", a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului.
Ce este Osetia de Sud
O mică regiune cu 55.000 de locuitori la granița de nord a Georgiei, Osetia de Sud și-a proclamat independența încă din septembrie 1990. Guvernul de la Tbilisi a intervenit în forță, declanșând un război în care violențele interetnice au scăpat de sub control. În 1992 o nouă administrație a luat puterea în Georgia și a pus capăt atrocităților, semnând un armistițiu. Eforturile de a găsi o soluție la situația din Osetia au eșuat însă constant, în ciuda sau din cauza rolului de mediator asumat de Moscova.
În 2008, războiul a reizbucnit, guvernul de la Tbilisi atacând Osetia de Sud în urma unor atentate împotriva oficialilor georgieni. Moscova a intervenit și în doar câteva ore a zdrobit militar Georgia.
Ulterior, Rusia a recunoscut independența Osetiei de Sud. La ora actuală, republica există în principal datorita celor 3.500 de soldați ruși staționați aici, care îi asigură practic independența.