Rusia folosește drone kamikaze în Ucraina

06 Apr 2022
Rusia folosește drone kamikaze în Ucraina

Moscova își trimite dronele Kub să se prăbușească și să explodeze asupra soldaților și vehiculelor ucrainene din spatele liniei frontului. Aceste dispozitive mici pot zbura cu mai mult de 128 de kilometri pe oră, scrie Capital.fr.

Este pentru a doua oară în istoria omenirii când dronele kamikaze sunt folosite într-un conflict militar la scară largă. Potrivit Eurasian Times, armata rusă a trimis mai multe dintre noile sale drone Kub (sau Kyb în rusă) „sinucigașe” pentru a ataca ținte din Ucraina, în special în jurul capitalei Kiev. Aceste dispozitive fabricate de compania Zala - aparținând ea însăși celebrului producător de arme Kalashnikov - au misiunea de a se strecura prin apărările inamice înainte de a se prăbuși peste obiectivul lor cu o încărcătură explozivă de 3 kilograme.

Aceste drone au multe avantaje pentru Moscova. În primul rând, aceste dispozitive sunt ieftine de construit și, prin urmare, pot fi produse în serie. De asemenea, nu sunt destinate doar să explodeze asupra unui inamic, dar sunt și capabile să efectueze misiuni de supraveghere și recunoaștere. Aceste ambarcațiuni mici, care zboară jos, sunt proiectate pentru a fi lansate și pilotate de trupe la sol, spre deosebire de dronele mai mari, cum ar fi drona americană MQ-9 Reaper și cea turcească TB-2 Bayraktar.

Kub este echipat cu o legătură radio bidirecțională și un senzor electro-optic care oferă operatorului dronei o vedere în timp real a câmpului de luptă. Odată ce operatorul a localizat și identificat o țintă, drona coboară într-o lovitură și declanșează mica sa încărcătură explozivă de 3 kg. Aceste aeronave kamikaze sunt evident concepute pentru a fi folosite o singură dată și, prin urmare, nu au tren de aterizare.

Aparatul are o lățime de 1,20 metri la aripi și zboară de obicei cu 80 de kilometri pe oră, dar poate ajunge la peste 128 de kilometri pe oră pe distanțe scurte. Zala, producătorul Kub-ului, a susținut că dispozitivul său are o durată de zbor de 30 de minute și o autonomie de 40 de kilometri. Această dronă poate fi, de asemenea, programată să atace orice țintă care se potrivește cu o anumită descriere a imaginii, cum ar fi o fotografie a unui tanc ucrainean.

Utilizarea acestor Kub-uri este o preocupare deosebită pentru armata ucraineană. Într-adevăr, pe lângă faptul că se ocupă de dronele „clasice”, trupele de la Kiev trebuie să considere acum fiecare dispozitiv autonom inamic ca pe o potențială dronă sinucigașă, capabilă să se prabușească peste soldați și să detoneze o încărcătură letală în orice moment. Pentru a întări armata ucraineană, Statele Unite vor să trimită o sută de drone kamikaze Switchblade 300 la Kiev. Acest model este mai mic decât Kub și cântărește doar 2,5 kilograme. Poate atinge o viteză de zbor de 100 de kilometri pe oră și are o autonomie de doar 15 minute. Cu toate acestea, ambarcațiunile Switchblade ar putea fi utile soldaților ucraineni, deoarece aceste drone le-ar permite să lovească ținte din spatele liniilor inamice pe care altfel nu le-ar putea atinge.

Alte stiri din Externe

Ultima oră