Rusia face apel la guvernul României: Sperăm că nu va permite rescrierea istoriei

19 Aug 2017
Rusia face apel la guvernul României: Sperăm că nu va permite rescrierea istoriei

Ministerul de Externe al Rusiei şi-a exprimat speranţa că Guvernul României nu va permite rescrierea istoriei bazate pe sprijinul militar-memorial bilateral, a declarat purtătorul de cuvânt al MAE rus, Maria Zaharova.

Comentariul oficialului rus a fost determinat de dorinţa autorităţilor române de a redenumi Parcul Tolbuhin din Bucureşti. 

"Sperăm că autorităţile României nu vor permite încercări de rescriere a istoriei în contextul interesului reciproc de continuare a cooperării militare memoriale fructuoase” – a declarat Zaharova. 

"Consider important să subliniez că, autorităţile ruse în colaborare cu oficiali de la Bucureşti au ridicat două obiective comemorative dedicate soldaţilor români, care şi-au pierdut viaţa în anii Marelui Război pentru Apărarea Patriei, dar şi în perioada postbelică: primul, în luna octombrie 2015, în localitatea Rossoşka din regiunea Volgograd, iar cel de-al doilea în luna mai, anul curent, în localitatea Novoşahtinsk din regiunea Rostov” – a subliniat diplomatul rus, potrivit Rador.ro. 

Maria Zaharova a amintit, de asemenea, că, din mâna mareşalului Fiodor Tolbuhin – comandantul trupelor sudice ale Armatei Sovietice, regele Mihai I a primit ordinul "Victoriei" numărul 16, devenind astfel unul din cei cinci cavaleri străini ai acestei înalte distincţii.” – a declarat Zaharova, citată de agenția TASS.

"Ca urmare a informațiilor apărute în presă cu privire la situația inacceptabilă de a avea în Sectorul 2 un loc public care poartă numele unui personaj indezirabil în istoria României, am solicitat, în ședința Consiliului Local al Sectorului 2, inițierea unui proces de consultare a locuitorilor din sector privind alegerea unei noi denumiri pentru Parcul Tolbuhin, parc delimitat de Bulevardul Pache Protopopescu și strada Fluierului", scria în urmă cu o lună, pe contul de Facebook, viceprimarul sectorului 2, Dan Cristian Popescu.

"Este nepermis ca la 27 de ani de la Revoluție să îl mai onorăm pe Fiodor Tolbuhin, unul dintre comandanții de vază ai Armatei Roșii, armată care nu s-a limitat doar la eliberarea României de fascism, ci a adus cu ea elementele specifice unei armate de ocupație. Sunt binecunoscute atrocitățile comise de soldații sovietici la adresa poporului român, culminate cu instaurarea regimului comunist de tristă amintire", argumentează Dan Cristian Popescu.

Procesul de consultare a cetățenilor urma să fie realizat de către Administrația Domeniului Public Sector 2, instituție care administrează Parcul Tolbuhin.   

Alte stiri din Externe

Ultima oră