Rusia anunță că a testat „cu succes” Satan2, o rachetă intercontinentală „fără egal”

20 Apr 2022
Rusia anunță că a testat „cu succes” Satan2, o rachetă intercontinentală „fără egal”

Sistemul de rachete RS-28 Sarmat, supranumite „Satan 2” de către NATO, care pot transporta o duzină de focoase nucleare, „va face pe cei care încearcă să amenințe” Rusia să se gândească de două ori, a spus Vladimir Putin, scrie AFP citata de FranceInfo.

„Ii va face pe cei care încearcă să amenințe” Rusia să se gândească de două ori, a spus Vladimir Putin la televizor. În plină ofensivă asupra Ucrainei, liderul rus a asistat miercuri, 20 aprilie, la prima lansare de probă a unei noi rachete balistice intercontinentale, RS-28 Sarmat, potrivit agențiilor de presă ruse.

Testarea acestei „arme unice” a fost efectuată la cosmodromul Plesetsk, la 800 km nord de Moscova, precizează Ministerul rus al Apărării. Este cea mai puternică rachetă cu cea mai mare rază de ucidere din lume și prima dintr-un program de testare, potrivit ministerului. Este conceput pentru a transporta o duzină de focoase nucleare, a explicat pentru AFP Guy Martin, redactorul-șef al site-ului sud-african DefenceWeb.

O tehnologie nereglementată de tratate internaționale

Această rachetă Sarmat din a cincea generație, supranumită „Satan2” de către analiștii NATO, se presupune că se sustrage apărarii antirachetă. Cu o greutate de peste 200 de tone, o depășește pe predecesorul său, racheta Voevoda cu o rază de acțiune de 11.000 km, și „practic nu are limite de rază de acțiune”, potrivit lui Vladimir Putin, care o consideră capabilă să „vizeze țintele care traversează Polul Nord precum și Polul Sud".

„Acest tip de rachetă este un nou tip de tehnologie care nu este constrânsă de tratatul New Start, un tratat strategic de reducere a armelor nucleare între Rusia și Statele Unite, semnat în 2010”, a explicat în 2019 pentru franceinfo Corentin Brustlein, director al Centrului de Studii de Securitate la Institutul Francez pentru Relații Internaționale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră