Rusia „a luat Belarus ca ostatic nuclear”, acuză Ucraina

26 Mar 2023
Rusia „a luat Belarus ca ostatic nuclear”, acuză Ucraina

Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei reacționează duminică la anunțul președintelui Putin privind desfășurarea de arme nucleare „tactice” pe teritoriul vecinului și aliatului său, scrie Le Figaro.

Kremlinul a luat Belarus ca ostatic nuclear ”, a scris duminică pe Twitter secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, Oleksiy Danilov. Acest mesaj vine ca reacție la anunțul președintelui Vladimir Putin privind desfășurarea de arme nucleare „tactice pe teritoriul aliatului său.

Vladimir Putin a declarat sâmbătă că are acordul de la Minsk pentru a desfășura aceste arme în Belarus, țară situată la porțile Uniunii Europene și condusă din 1994 de Alexandru Lukașenko, cel mai apropiat aliat al său. Această știre „maximizează nivelul de percepție negativă și de respingere publică a Rusiei și a domnului Putin în societatea belarusă ”, avansează Oleskïï Danilov, afirmând că această decizie este un „ pas spre destabilizarea internă a țării ”.

Oficialii ruși au emis în mod repetat amenințări subțiri de folosire a armelor nucleare în Ucraina dacă conflictul se intensifică semnificativ. Cu toate acestea, dacă Belarus nu participă direct la conflictul din Ucraina, Moscova și-a folosit teritoriul pentru a-și desfășura ofensiva asupra Kievului anul trecut sau pentru a efectua bombardamente, potrivit autorităților ucrainene.

Vladimir Putin și-a motivat decizia de sâmbătă prin dorința Regatului Unit de a trimite muniție cu uraniu sărăcit în Ucraina, după cum a menționat recent un oficial britanic.

Alte stiri din Externe

Ultima oră