Guvernul malaezian a decis abolirea pedepsei capitale, o pedeapsă care suscita din ce în ce mai mare opoziţie în această ţară care numără nici mai mult, nici mai puţin decât 1.200 de deţinuţi care se aflau în anticamera morţii. Printre ei, şi românii Ionuţ Gologan şi Laurenţiu Marin Peity, condamnaţi la moarte prin spânzurare, pentru trafic de droguri, pe care statul român a încercat să îi salveze prin diverse demersuri.
"Guvernul este de acord cu abolirea pedepsei cu moartea", a declarat pentru France Presse ministrul malaezian al Comunicaţiilor. El a adăugat că speră ca legea să fie amendată în curând.
Pedeapsa capitală, prin spânzurare, este prevăzută actualmente de legea malaeziană pentru o serie de delicte mergând de la crimă la răpire, trecând prin deţinere de arme de foc şi trafic de droguri.
Ministrul a explicat că Guvernul a optat pentru abolire din cauza opoziţiei din ce în ce mai crescânde a malaezienilor la adresa pedepsei cu moartea.
Amendamentul care suprimă pedeapsa capitală va fi supus luni dezbaterii Parlamentului, dar cei condamnaţi şi aflaţi în aşteptarea punerii în aplicare a pedepsei nu vor mai fi executaţi.
În total, organizaţia pentru drepturile omului Amnesty International afirmă că s-au înregistrat 993 de execuţii în 2017 într-un număr de 23 de ţări, o scădere cu 4% faţă de 2016 şi cu 39% faţă de 2015, un an-record, în care s-au înregistrat 1.634 de execuţii.
Aceste cifre nu includ China, unde Amnesty apreciază că sunt mii de execuţi anual, dar unde statisticile în materie sunt secret de stat.
Cele mai multe execuţii sunt coise în Iran, Arabia Saudită, Irak şi Pakistan, reaminteşte France Presse.