Peste o treime dintre probele de corupție care implică fonduri europene fac referire la România, Ungaria și Bulgaria, arată un raport al OLAF (Biroul European Antifraudă al Comisiei Europene).Anul trecut, împotriva României s-au deschis 36 de investigații, împotriva Ungariei 13, iar împotriva Bulgariei alte 11, scrie Euronews.
Anul 2014 a fost unul excelent pentru Biroul European Antifraudă al Comisiei Europene. Acesta a primit nu mai puțin de 1.417 informații sau ponturi despre potențiale fraude cu fonduri europene.
OLAF are puterea de a investiga asemenea acte de corupție. La recomandarea sa, ca rezultat al inițiativelor sale, procurorii au recuperat anul trecut 901 milioane de euro. Aproximativ jumătate din această sumă, 476,5 milioane, sunt bani recuperați în urma descoperirilor de nereguli în legătură cu fondurile structurale – bani pe care Bruxelles-ul îl dă pentru a face ca țările UE să fie egale din punct de vedere structural.
Cu toate acestea, sunt persoane care încă pun sub semnul întrebării eficacitatea OLAF. Între 2012 și 2014 OLAF a recomandat recuperarea a 1,58 de miliarde de euro, dar dintre aceștia numai 418 milioane au fost recuperate.