Die Welt: România, țara recordurilor bizare, de la cel mai mare ou de Paște la cel mai lung cârnat

02 Sep 2016 | scris de Istvan Deak
Die Welt: România, țara recordurilor bizare, de la cel mai mare ou de Paște la cel mai lung cârnat

“Putem vorbi de România ca stat abia din 1861, când s-au unit Valahia și Moldova. În 1918 li s-a alăturat și Transilvania. Limba română provine din cea latină, dar are și influențe din limba dacilor. De aceea, dictatorul Ceaușescu a finanțat săpăturile arheologice dacice și îi plăcea să fie asemuit regelui dac Burebista”, scrie sursa citată.

biserica

Foto: Marina Constantinoiu

Decebal și bisericile
Cât privește principalele atracții turistice, ei recomandă o vizită la bisericile de lemn din Moldova, dar și la sculptura care înfăţişează chipul lui Decebal de la Cazanele Dunării.

“Opt biserici de lemn din nordul României sunt în Patrimoniul Unesco. O bucurie pentru creștinii ortodocși, fiindcă în secolul 11 nobilii maghiari au ademenit catolici germani în Transilvania, sub promisiunea diferitelor privilegii, printre care și dreptul de a construi biserici din piatră, în timp ce românii ortodocşi aveau voie să construiască biserici doar din lemn.

biserica lemn

Decebal a fost pentru români cam ce a fost Arminius pentru germani, un luptător pentru libertate. Iar românii îl celebrează cu o statuie sculptată în piatră timp de 10 ani, între 1994 și 2004, chiar pe malul Dunării. Cu o înălțime de 55 de metri, este cea mai mare sculptură în piatră din Europa și un punct de atracție pentru turiști, la granița dintre România și Serbia”.

Casa Poporului și recordurile
Nemții nu își pot explica însa foamea pentru recorduri bizare a românilor. “Cel mai are ou de Paște (7,25 m), cea mai mare salată (19.000 kg), cel mai lung cârnat (392 m), cea mai grea prăjitură (281 kg), cel mai mare steag (79.280 metri pătrați) – aproape în fiecare an, România mai adaugă câte-un superlativ în Cartea Recordurilor. Sociologii o pun pe seama comunismului. Apogeul a fost atins în 1984, cand s-a construit Casa Poporului. Clădirea deține multe recorduri, dar și cel pentru cea mai costisitoarea clădire administrativă din lume: 3 miliarde de euro”.

casa poporului

Săpânța și Băile Herculane
Cimitirul Vesel de la Săpânța nu putea lipsi de pe lista atracțiilor recomandate. Pentru final, nemții au păstrat însă și câteva surprize. “Decrețeii sunt copiii născuți între 1966 și 1990 în urma decretului 770, prin care femeile erau controlate permament pentru a evita eventuale avorturi. Numărul copiilor pentru fiecare femeie trebuia să fie de minimum patru, pentru a crește o generație comunistă. A fost prima lege abolită după decembrie 1989. Ironia sorții: comandoul care i-a executat pe soţii Ceaușescu era format din decreței”, scriu cei de la Die Welt.

cimitir sapanta

“În Valea Cernei se află cea mai frumoasă stațiune din Europa - declarația nu îi aparține vreun locuitor al zonei, ci însuși Împaratului Franz Joseph I (1830-1916) - care obișnuia să vină cu Sisi în zona Banatului și să se relaxeze în stațiunea Băile Herculane. Pe râul Cerna sunt 16 izvoare termale. Sisi a compus chiar și o poezie despre Băile Herculane. Apartamentul Împăratului, piscina, capela și cazinoul pot fi vizitate și astăzi”, este îndemnul jurnaliștilor germani.

Alte stiri din Externe

Ultima oră