Raytheon a anunțat că a primit un contract pentru livrarea unei baterii antiaeriene și antirachete Patriot de ultimă generație pentru România. Acest contract ar trebui să permită Forțelor Aeriene Române să înlocuiască bateria trimisă în Ucraina la sfârșitul anului trecut, scrie AirCosmos
Pe 3 ianuarie, Raytheon a anunțat într-un comunicat de presă că a primit un contract militar în valoare de 946 de milioane de dolari (918,09 milioane de euro) pentru producția de sisteme Patriot pentru România. Compania americană, fără a intra în detalii, precizează că în contract se vor realiza producția și livrarea de radare, stații de control și rachete. Pete Bata, vicepreședintele Patriot Global la Raytheon, reamintește angajamentul României în acest comunicat de presă:
„Investiția continuă a României în Patriot este o mărturie a angajamentului național de a asigura securitatea colectivă, descurajarea și stabilitatea în Europa” .
Achiziția unor astfel de sisteme este destul de recentă pentru România, autorizația Departamentului de Stat fiind acordată abia pe 11 iulie 2017 (DSCA). Acesta prevede o potențială achiziție de 7 baterii, fiecare incluzând 1 radar AN/MPQ-65 (deci 7 în total), 1 post de control mobil AN/MSQ-132 (7 în total), 4 lansatoare de rachete M903 (28 în total) și alte sisteme și muniții. De atunci, România a achiziționat 4 baterii, prima fiind declarata funcționala în 2021. O baterie a fost livrată Ucrainei la sfârșitul anului 2024, explicând acest contract cu Raytheon pentru înlocuirea acesteia. De asemenea, în sprijinul acestei livrări, Norvegia a eliberat în jur de 127 de milioane de dolari (1,4 miliarde de coroane norvegiene) pe 29 octombrie 2024 pentru a ajuta România să înlocuiască bateria transferată în Ucraina.
De asemenea România intenționează să-și umple stocurile de PAC-2 GEM-T, după ce a decis să facă parte din grupul de 5 țări (cu Germania, Spania, Olanda și România) care urmăresc să achiziționeze până la 1.000 de rachete. rachete ale acestui model antiaerien cu capacitate de rachetă antibalistică. Anunțul a fost făcut cu puțin peste un an în urmă, pe 3 ianuarie 2024, printr-un comunicat de presă al Agenției de Sprijin și Achiziții NATO (NSPA).