"România lucrează cu Ucraina pentru a spori livrările de cereale prin coridoare de solidaritate", spune ministrul de externe Luminița-Teodora Odobescu

07 Aug 2023
"România lucrează cu Ucraina pentru a spori livrările de cereale prin coridoare de solidaritate", spune ministrul de externe Luminița-Teodora Odobescu

România condamnă atacurile „cinice” rusești la infrastructura cerealelor ucrainene iar Bucureștiul lucrează cu Kievul pentru a spori livrările de cereale prin coridoare de solidaritate, a declarat ministrul de externe Luminița-Teodora Odobescu citat de Politico.

România lucrează pentru a găsi mai multe modalități de a ajuta la transportul cerealelor ucrainene, a declarat luni ministrul de externe al României, descriind situația de securitate din regiunea Mării Negre ca fiind „destul de gravă”. 

Mai mult de jumătate din exporturile ucrainene care utilizează coridoarele de solidaritate ale UE – coridoare create pentru a facilita tranzitul rutier, feroviar și pe căi navigabile interioare – au venit prin România. Comisia Europeană a estimat că peste 65% din cerealele exportate prin intermediul coridoarelor de solidaritate în iunie au călătorit de-a lungul coridorului Dunării. 

Rusia s-a retras luna trecută din Inițiativa privind cerealele Mării Negre, alimentând temerile cu privire la viitorul exporturilor de cereale ale Ucrainei și impactul asupra securității alimentare. 

În ultimele săptămâni, forțele Kremlinului au atacat în mod repetat infrastructura ucraineană de depozitare a cerealelor, inclusiv pe fluviul Dunăre – aproape de teritoriul României – stârnind și mai multe îngrijorări cu privire la modul în care Ucraina își poate aduce produsele pe piețele mondiale. 

Vorbind pentru POLITICO, ministrul român de externe Luminița-Teodora Odobescu a calificat mișcările Rusiei „cu adevărat cinice”.

Moscova „împiedecă serios exporturile de cereale ucrainene, care sunt un colac de salvare pentru persoanele vulnerabile din multe țări importatoare”, ceea ce „exacerbează cu adevărat criza alimentară globală”, a spus ea. 

Odobescu a subliniat cum Bucureștiul a depus efort în ultimele luni pentru a stimula tranzitul cerealelor ucrainene prin România, inclusiv prin extinderea capacității în porturi și puncte de trecere a frontierei. 

„Este nevoie de timp pentru a vedea rezultatele”, a spus Odobescu despre eforturile guvernului român de a sprijini tranzitul alternativ de cereale, întreprins cu sprijinul Comisiei Europene.

Ea a adăugat că România se coordonează și cu Ucraina „pentru a vedea cum putem face mai mult”. Sunt așteptate noi discuții între București și Kiev săptămâna aceasta pe această temă. 

Dar, în timp ce țările europene ajută la tranzit, o serie de țări UE din Europa Centrală și de Est și-au exprimat, de asemenea, îngrijorări cu privire la importul de cereale ucrainene pe piețele lor interne. 

În iunie, Comisia Europeană a extins interdicția asupra exporturilor de cereale ucrainene în România, Polonia, Bulgaria, Ungaria și Slovacia — cel puțin până pe 15 septembrie. 

Întrebată dacă țările vor face eforturi pentru continuarea restricțiilor, ministrul a spus: „Trebuie să găsim echilibrul potrivit”.

Este nevoie „să ne continuăm sprijinul pentru Ucraina pentru a a o ajuta să-și tranziteze cerealele”, a spus ea. Dar este și necesar „să se găsească soluții pentru a ajuta financiar fermierii din regiunile afectate”. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră