În februarie 2022, când Bucureștiul era pe cale să finalizeze achiziția a 32 de avioane de luptă F-16 care au servit sub culorile norvegiene, președintele României Klaus Iohannis a menționat o posibilă comandă pentru avioane de vânătoare-bombardiere F-35A din Statele Unite, în timpul unei vizite la Baza Aeriană Câmpia Turzii. Apoi, un an mai târziu, Consiliul Suprem de Apărare al României [CSAT] a confirmat această intenție, scrie siteul Zone Militaire.
„Procesul de modernizare a Forțele Aeriene Române va continua, odată cu achiziționarea aeronavei F-35 de ultimă generație. […] Aceste dispozitive, dotate cu o gamă largă de senzori avansați, cu capacitatea de a face schimb de informații criptate în timp real cu platformele aeriene și sistemele de apărare […] fac posibilă atingerea și menținerea superiorității aeriene, condiție imperativă pentru asigurarea suveranității în spațiul nostru aerian și, dacă este necesar, pentru apărarea noastră”, explicase într-adevăr CSAT, în aprilie anul trecut.
Cu toate acestea, acesta din urmă omis să precizeze numărul de F-35 avut în vedere și calendarul pentru intrarea lor în exploatare. Aceste informații au ieșit în sfârșit la lumină. Într-adevăr, pe 10 august, Ministerul Român al Apărării a transmis Parlamentului o cerere de autorizare a achiziției unui prim lot de 32 de vânătoare-bombardiere F-35A pentru un cost estimat de aproximativ 5,9 miliarde de euro [adică 6,5 miliarde de dolari].
„Principala amenințare la adresa securității României în contextul actual este întărirea potențialului militar al Rusiei și creșterea presiunii militare la granița de est”, a justificat ministerul în cererea sa.
Un al doilea ordin ar putea fi plasat mai târziu, pentru a echipa o a treia escadrilă de luptă. Aceasta presupune achiziționarea a 16 F-35A suplimentare. Și, evident, intenția Bucureștiului este să înlocuiască flota de F-16 a Forțele Aeriene Române la începutul anilor 2030.
„Facem primul pas pentru a dota forțele noastre aeriene cu o capacitate de ultimă oră care să confere României un statut consolidat în arhitectura de securitate pe flancul estic și în regiunea Mării Negre”, a argumentat Angel Tîlvăr, ministrul român al Apărăriii la Antena 3.
Dacă Parlamentul României va da undă verde acestei achiziții [ceea ce ar trebui să fie cazul, cu excepția unei surprize] în toamnă, atunci un acord cu Statele Unite ar putea fi finalizat în 2024. Ceea ce înseamnă că, potrivit domnului Tîlvăr, primul F-35A românești vor fi probabil operaționale în 2032.