România anulează licitația pentru nave de război în valoare de 1,2 miliarde de euro

10 Aug 2023
România anulează licitația pentru nave de război în valoare de 1,2 miliarde de euro

Bucureștiul a anunțat că își încheie acordul de 1,2 miliarde de euro cu grupul francez  Naval Group pentru construirea a patru corvete Gowind. În timp ce România își întărește capacitățile militare în fața amenințării ruse, motivele acestei anulări rămân neclare, scrie Les Echos

România a anunțat că a anulat o licitație pentru nave de război câștigată de constructorul francez Naval Group, cele două părți nefiind în cele din urmă să ajungă la un acord. Grupul francez din industria de apărare a câștigat licitația în 2019 pentru construirea a patru corvete Gowind pentru 1,2 miliarde de euro și renovarea altor două în parteneriat cu compania românească Șantierul Naval Constanța. 

Însă contractul nu a fost niciodată semnat, în ciuda dorinței celor două țări NATO de a consolida securitatea în Marea Neagră, o problemă strategică de o importanță tot mai mare de la invadarea Ucrainei de către Rusia anul trecut.

O chestiune de costuri?

„Decizia de anulare a procedurii a fost luată […] deoarece ofertantul câștigător nu a semnat acordul-cadru în termenele solicitate de autoritatea contractantă”, a indicat Ministerul Apărării din România într-un comunicat de presă.

În timp ce grupul olandez Damen s-a clasat pe locul al doilea la licitație, Bucureștiul susține că nu are fondurile corespunzătoare. „Nu au fost găsite fondurile necesare pentru declararea următorului operator drept câștigător”, potrivit comunicatului de presă.

Presa din România a speculat că contractul nu a fost semnat din cauza încercărilor de modificare a termenilor contractuali inițiali, inclusiv a costurilor.

Creșterea cheltuielilor militare

Aceeași licitație făcuse deja obiectul unor controverse: potrivit presei locale, oficialii români au încercat în trecut să zădărnicească oferta Naval Group si de a atribui contractul către Damen din „motive politice”.

Pe fondul războiului din Ucraina, România, care a aderat la NATO în 2004 , și-a majorat cheltuielile de apărare în acest an la 2,5% din PIB, față de 2% în 2022. De asemenea, a intensificat misiunile NATO, cu mai multe mii de soldați pe pământul său, inclusiv un grup de luptă condus de Franța.

De asemenea, România intenționează să își modernizeze armata și să cumpere echipamente, precum tancuri americane Abrams, submarine și nave antimine. Anul acesta, a achiziționat 18 drone de luptă Bayraktar TB2, un contract de 321 de milioane de dolari cu compania turcă Baykar.

Alte stiri din Externe

Ultima oră