Statele Unite, Marea Britanie și Franța susțin numirea actualului prim-ministru olandez în funcția de secretar general al NATO, relatează Reuters . Dar România îl poate nominaliza însă pe președintele Klaus Iohannis, care la rândul său poate câștiga sprijinul statelor membre de pe aripa de est a alianței militare, scrie Portofolio.hu.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, va părăsi alianța în octombrie. Politicianul norvegian și-a încheiat efectiv mandatul anul trecut, dar a fost de acord cu încă un an, întrucât statele membre nu s-au putut pune de acord asupra candidatului la funcția de secretar general.
Potrivit unui oficial american președintele american Joe Biden susține cu fermitate candidatura lui Rutte și ca cea mai mare putere a NATO, cuvântul Statelor Unite poate fi decisiv în această chestiune.
Potrivit Marii Britanii și a unei surse franceze, președintele francez Emmanuel Macron susține și candidatura lui Rutte.
Jurnalista Bloomberg, Jennifer Jacobs a scris joi după-amiază pe X că România a informat statele membre NATO că intenționează să-l nominalizeze pe actualul șef al statului, Klaus Iohannis, pentru funcția de secretar general .
"Acest lucru face dificil pentru ceilalți aliați să-l facă pe Mark Rutte următorul secretar general"
a scris Jacobs.
Potrivit Bloomberg, Iohannis poate câștiga sprijinul țărilor baltice puternic anti-ruse, dar și Ungaria și Turcia l-ar putea susține.
Ziarul spune că 20 din cele 31 de state membre susțin deja candidatura lui Rutte, inclusiv Germania. Statele Unite ale Americii, Marea Britanie și Germania sunt cei trei cei mai mari contributori la NATO, așa că ar fi dificil pentru un oponent să concureze cu candidatul lor, dar statele membre trebuie să ia o decizie unanimă.
În ciuda faptului că mai mulți membri ai fostului Pact de la Varșovia s-au alăturat Organizației Tratatului Atlanticului de Nord în 1999, niciun stat membru NATO de Est nu avut încă un secretar general. Cu toate acestea, din cauza războiului din Ucraina, ponderea statelor membre pe aripa de est a crescut.
Atât Olanda lui Rutte, cât și România sunt susținători hotărâți ai Ucrainei.
Rutte a demisionat din funcția de prim-ministru anul trecut, dar din moment ce alegerile din noiembrie nu au reușit să formeze un nou guvern, el continuă să conducă Olanda ca interimar. Klaus Iohannis este președintele României din 2014, dar mandatul îi expiră anul acesta și nu poate candida din nou pentru această funcție.
Scoop: Romania has notified other NATO members that it plans to nominate its president, Klaus Iohannis, as a candidate for NATO secretary general, per @nat_droz @PeterMartin_PCM. Will complicate other allies’ effort to install Mark Rutte as the next secretary general.
— Jennifer Jacobs (@JenniferJJacobs) February 22, 2024