Românca rănită în atacul de la Londra este în stare gravă. Un alt român rănit a fost externat

23 Mar 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Românca rănită în atacul de la Londra este în stare gravă. Un alt român rănit a fost externat

Cinci oameni, printre care şi un poliţist, au murit și 40 au fost răniți în atacul terorist produs miercuri în Londra. Ministerul român al Afacerilor Externe informează  într-un comunicat de presă că printre răniți se află și doi cetățeni români, care au fost transportați la spital pentru a li se acorda îngrijiri medicale.Este vorba despre o femeie şi un bărbat, tineri, ambii fiind internaţi la Royal Hospital, după producerea atacului.

Multe dintre persoanele rănite aflate în grija medicilor de la spitalul londonez St. Thomas au suferit "răni cumplite".

CITIŢI ŞI:

Cine sunt cei doi români răniți în incidentul terorist de la Londra

Imediat după producerea incidentului şi transferul cetăţenilor români la spital pentru îngrijiri, un reprezentant al Celulei de Criză constituită la nivelul misiunii diplomatice a României la Londra s-a deplasat, de îndată ce a fost posibil, la unitatea medicală în vederea obţinerii unor informaţii actualizate cu privire la starea de sănătate a victimelor şi pentru a acorda asistenţă consulară. 

Românca rănită se află în continuare internată în stare gravă, iar bărbatul, care a fost rănit uşor în urma incidentului, a fost externat. 

Potrivit informațiilor pe care le avem, ea ar fi pietonul care a fost lovit de mașină și aruncat în Tamisa și apoi recuperată. Ministerul a luat legătura cu familia. Nu știm dacă familia a ajuns în Marea Britanie. Dacă familia solicită asistență consulară, desigur, ministerul asigură ajutor în mod punctual. Există o celulă de criză, a fost înființată imediat după confirmarea atacului terorist. Sunt procedurile uzuale, se ține legătura cu autoritățile britanice, cu autoritățile spitalicești și cu familia cetățeanului grav rănit”, a spus purtătorul de cuvânt al MAE, Paul Ciocoiu, pentru Digi24. 

Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord menține permanent legătura atât cu familia persoanei aflate în stare gravă, cât și cu cetăţeanul român care a fost externat.

Misiunea diplomatică continuă monitorizarea cazului, mentinând legatura cu unitatea medicală, familia persoanei rănite, precum şi cu autoritățile locale, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, în funcţie de solicitări, se arată în comunicatul Ministerului român de Externe.

Asistenţă consulară

Potrivit MAE, cetățenii români pot solicita asistență consulară la următoarele numere de telefon: Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord +44 20 76027328; +44 20 76029833; +44 20 76036694; +44 20 76025193, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetățenilor Români din Străinătate (CCSCRS) și preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

Eroul de la Londra

Deputatul conservator Tobias Ellwood, un fost militar, a încercat să-i salveze viața ofițerului de poliție care a fost înjunghiat la poarta Parlamentului britanic de autorul atacului de miercuri de la Londra. Scena a putut fi urmărită în direct, în transmisiunile de la faţa locului, care au făcut înconjurul lumii.

"Am încercat să-i opresc hemoragia și i-am făcut respirație gură la gură așteptând sosirea medicilor, dar cred că pierduse prea mult sânge", a povestit parlamentarul, fotografiat în plin masaj cardiac, cu sânge pe față și haine.

"Avea mai multe răni, sub braț și în spate", a explicat Ellwood, potrivit The Sun.  Deputatul Tobias Ellwood și-a pierdut el însuși un frate în atentatul cu bombă din Bali, din anul 2002. 

Mark Rowley, comandantul unității anti-terorism, într-o declarație în fața Scotland Yard, a precizat că ofițerul de poliție decedat se numea Keith Palmer și avea 48 de ani. 

Autorul atacului

Autorităţile britanice cunosc deja identitatea atacatorului.. Informaţia nu a fost încă făcută publică.

Şeful poliţiei londoneze a anunţat că ancheta porneşte de la ipoteza că atacatorul, care a fost ucis de forţele de ordine, a fost inspirat de terorismul internaţional. "Nu voi face comentarii asupra identității atacatorului, dar noi privilegiem pista terorismului islamist", a precizat Mark Rowley, comandantul unității anti-terorism, într-o declarație în fața Scotland Yard. 

Printre răniți se numără trei liceeni francezi, în excursie școlară, dintre care doi sunt în stare gravă. 

Premierul britanic Theresa May a prezidat o reuniune de urgenţă a COBRA, organism de siguranţă naţională echivalent cu CSAT, care a decis să nu ridice nivelul alertei teroriste, aflat în acest moment la „sever". Atacul de pe podul Wesminster şi din clădirea Parlamentului din Londra nu a fost revendicat până în acest moment.

Alte stiri din Externe

Ultima oră