Nemții și austriecii sunt speriați că punctele de cumpărare a aurului și a bijuteriilor sunt ținte preferate pentru inșelăciuni. Ultima victimă a fost ”Goldfirma” de pe strada Rainer din Salzburg. Chiar dacă fapta a avut loc cu ani în urmă, autoritățile din Austria și Germania au reușit abia la începutul lunii mai să soluționeze cazul. Un rol esențial l-a avut și intervenția autorităților române, care a dus la arestarea principalului suspect în București. Autoritățile germane cer extrădarea cetățeanului român de 36 de ani. Ancheta este încă în plină desfășurare.
Polițiștii austrieci au mărturisit pentru presa din Salzburg că ”modul de operare al bărbatului era deosebit de rafinat”. El trimitea mostre de aur către centre de cumparăre din Germania și Austria. Acestea erau examinate la un laborator avizat din Munchen. Cu ajutorul unui Rontgen-spectrometru se stabilea concentrația de aur pur.
La mostrele trimise de cetățeanul român, laboratorul indica 97-100% aur curat. Centrul de cumpărare achita suma cerută de bărbat, pentru cantitatea totală. Înșelăciunea consta în faptul că doar mostra conținea aur, restul era granulat de aur falsificat.
Astfel, firma din Salzburg a plătit în data de 7 septembrie 2012, 75.000 de euro pe un singur gram de aur, restul fiind lipsit de orice valoare. S-a dat alarma printre centrele de cumpărare, a fost alertată poliția, s-a obținut chiar o poză a bărbatului, care a fost dat în urmărire internațională.
Polițiștii din Salzburg au preluat cazul și și-au dat seama că încrengăturile se răspândesc în Europa. În urma anchetei s-a ajuns la concluzia că, în perioada septembrie 2012- septembrie 2013, în Austria și Germania, bărbatul a reușit să obțină cu doar câteva grame de aur curat peste 261.000 de euro, folosind exact aceeași metodă, notează Salzburger Nachrichten.
La data de 5 mai 2015, bărbatul de 36 de ani a fost reținut în București de Poliția Română. (I.D)