Roboții antitanc ruși „Marker” pot „arde” tancurile grele occidentale?

31 Ian 2023
Roboții antitanc ruși „Marker” pot „arde” tancurile grele occidentale?

În februarie, patru drone terestre înarmate cu rachete antitanc ar putea fi dislocate în Donbass. O campanie de publicitate mai mult decât o performanta militară în timp ce Kievul va primi tancuri germane, americane și britanice, scrie Le Figaro.

Tancuri versus roboți? Răspunsul Rusiei la trimiterea tancurilor occidentale în Ucraina seamănă cu science fiction. Pe 29 ianuarie, pe canalul său Telegram, fostul vicepremier rus și lider al Roscosmos, Dmitri Rogozin, a anunțat sosirea în Donbass în februarie a patru drone antitanc terestre „Marker” care vor ajunge mai întâi pe terenurile de antrenament și apoi ar putea experimenta „botezul focului ” lor în Ucraina, în special împotriva tancurilor grele occidentale care urmează să fie livrate în curând la Kiev.

Patru „Marker” fără pilot au fost încărcate pentru a fi trimise în Donbass”, a scris pe rețeaua de socializare acest apropiat al lui Vladimir Putin, timp considerat a fi căzut în dizgrație și astăzi în fruntea „Lupilor țarului" un grup misterios de consilieri militari care operează în Ucraina. Deja, pe 26 ianuarie, într-un interviu acordat agenției ruse RIA Novosti, Dmitri Rogozin a vorbit despre această viitoare desfășurare care ar permite Rusiei, potrivit acestuia, „distrugerea” noilor tancuri occidentale.

„Vehicule controlate de la distanță”

Declarațiile sale au venit la o zi după ce cancelarul Olaf Scholz și apoi președintele Joe Biden au dat undă verde livrării tancurilor germane Leopard 2 și americane Abrams în Ucraina, decizie condamnată ferm de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, care a promis imediat că aceste tancuri ar fi „arse, ca și restul” .

Arse... cu roboți? Cuvântul „robot” este, fără îndoială, excesiv. Acestea sunt modele experimentale, robotica militară terestră, în Rusia ca și în alte părți, nu este încă pregătită să intre în luptă independent. De fapt, nu au nimic de-a face cu roboții. Sunt vehicule telecomandate”, avertizează  Marc Chassillan, expert în sisteme de arme terestre, care detaliază: „Dronele aeriene și subacvatice operează în medii omogene precum aerul și apa, în timp ce mediul Pământului este îngrozitor de complex”.

Marker” sunt vehicule blindate relativ ușoare fără pilot, cu șase roți sau șenile - aproximativ 3 tone față de peste 40 de tone pentru un tanc greu - echipate, în versiunea lor de luptă, cu mitraliere, lansatoare de grenade și mai ales rachete antitanc. Această dronă terestră poate fi controlată de la distanță sau... poate opera într-un mod autonom datorită utilizării inteligenței artificiale, au anunțat totuși designerii săi - compania Android Technology și Fundația pentru Studii Avansate, echivalentul de la americanul Darpa - care oarecum pompos evocă implementarea unei tehnologii de „rețea neuronală artificială” .

Întotdeauna ai nevoie de doi operatori, unul pentru mobilitate, al doilea pentru sistemul de arme. Senzorii și algoritmii care prelucrează informațiile primite nu permit dronelor terestre, până în prezent, să-și aleagă traseul și să interpreteze obstacolele. Autonomia lor de luare a deciziilor pur și simplu nu există”, neagă încă o dată Marc Chassillan, pentru care aceste vehicule fără pilot sunt concepute mai presus de toate să acționeze ca „santinele: „ Vrei să protejezi un site, ei vor învăța calea pe de rost. Ei știu să calce pe urmele lor, dar știu doar să facă asta ”. Mai mult, în acest exercițiu „ Markerul a fost folosit pentru prima dată în 2021 la cosmodromul rus Vostochny.

Dincolo de problema presupusei lor autonomii, aceste vehicule telecomandate sunt echipate destul de convențional cu un catalog electronic care conține imagini standard ale țintelor lor, cu semnătură vizuală sau în infraroșu. De îndată ce încep livrările de tancuri Abrams și Leopard, „Markerul” va primi o imagine electronică adecvată [a acestor noi echipamente] și le va putea lovi automat cu ATGM [rachete ghidate antitanc] ”, se laudă Dmitri Rogozin către RIA Novosti.

Să presupunem că a zărit un T-64 [tanc ucrainean de origine sovietică, nota editorului], un transportor blindat de trupe și echipamente străine pe linia de contact. Robotul selectează independent ținta în funcție de prioritate”, detaliază în continuare liderul „Lupilor țarului . Dar, din nou, este greu de văzut altceva decât comunicare de război ca reacție la anunțurile privind livrările viitoare de tancuri grele occidentale de la Berlin, Washington și Londra. Au asta în depozit, așa că o anunță”, descifrează Marc Chassillan.

Interesul pentru desfășurarea acestor drone terestre nu este zero cu toate acestea, dar interesul este mai presus de orice experimental. În acest moment, „Markerii” nu vor produce nicio inversare tactică, dar rușii învață din  mers. Mai bine să testați acest echipament pe un câmp de luptă real decât pe un teren de antrenament în timp de pace”, explică expertul. În paralel cu efortul de comunicare, trebuie, prin urmare, să vedem această implementare viitoare ca o investiție. Dronele la sol sunt în primul rând o demonstrație de forță. Ele nu ar trebui, totuși, luate cu ușurință [...] O cursă a înarmărilor este deja vizibilă între Rusia, China și Statele Unite, deoarece dezvoltă roboți pentru războaiele viitoare", a analizat cercetătorul Christian A. Andersson într-un articol din 2021. Deja, în 2016, rușii se implicaseră în dronele de luptă terestră din Siria Uran-9, anti-mina Uran-6 și anti-incendiu Uran-14. Feedback-ul fusese destul de negativ, fie în ceea ce privește fiabilitatea, fie mobilitatea, dar a fost o oportunitate pentru ei de a învăța.

Un lucru este cel puțin sigur, „Markerele” rusești nu vor "arde" tancurile Leopard, Challenger și Abrams când apar pe câmpul de luptă. Pentru ruși, problema este în altă parte. Mai mult decât o desfășurare a noului tanc de luptă, Armata, care nu este încă oficial în serviciul forțelor ruse și ale cărui unități pot fi numărate pe degetele unei mâini, rușii vor trebui mai presus de toate să reușească acțiuni inter-armate coordonate între tancurile lor. Tu-72, Tu-80, Tu-90, artileria lor mobilă și remorcată, elicopterele lor de luptă Mi-28 și Ka-52, avioanele lor de luptă la sol Su-25 și dronele lor sinucigașe Lancet. Vor folosi armele lor împotriva tehnologiilor occidentale mai avansate. Vis-a-vis, ucrainenii se vor confrunta cu o provocare similară, cand se vor regăsi cu materiale de origine foarte diversă si complex de manevrat. 

Alte stiri din Externe

Ultima oră