Rishi Sunak vrea să „regândească ordinea internațională”

18 Feb 2023
Rishi Sunak vrea să „regândească ordinea internațională”

Prim-ministrul Rishi Sunak a cerut liderilor lumii să trimită acum cele mai avansate arme în Ucraina, pentru a-și asigura viitorul pe termen lung. El a adăugat că trebuie să „reconstruim ordinea internațională pe care se bazează securitatea noastră”. scrie BBC

Vorbind la Conferința de Securitate de la München, Sunak a spus că aliații trebuie să ofere țării „capacități avansate, conform standardului NATO” si că acum este momentul să „dublăm” sprijinul militar.

Pe tot parcursul conferinței, aliații Ucrainei au reiterat argumentele pentru apărarea țării.

Întâlnirea de trei zile pentru a discuta despre securitatea globală care are loc în Germania cu câteva zile înainte de prima aniversare a invaziei Rusiei va oferi un test cheie al sprijinului occidental pentru Kiev, în timp ce ambele părți în război se pregătesc pentru ofensivele de primăvară.

Aliații Ucrainei încearcă să-și demonstreze hotărârea, încercând să convingă guvernul rus că nu vor ceda, chiar dacă costul în „sânge și bani” crește în lunile următoare, pe măsură ce ambele părți lansează noi campanii militare.

Majoritatea celor care participă la conferință - de la șefi de stat și miniștri la diplomați și spioni - sunt din Europa sau SUA, inclusiv vicepreședintele SUA Kamala Harris și aproape 30 de șefi de guvern europeni. Niciun oficial rus nu a fost invitat.

Înaintea conferinței, premierul Marii Britanii a spus că summitul a fost „o oportunitate pentru mine de a vorbi cu partenerii și aliații noștri din întreaga lume despre eforturile noastre de a crește sprijinul nostru pentru Ucraina, astfel încât să poată învinge agresiunea rusă”.

Vorbind din Downing Street, domnul Sunak a spus că dorește „să se asigure că alte țări ne urmează exemplul” în furnizarea de tancuri de luptă și în pregătirea soldaților și aviatorilor cu aeronave standard NATO.

 „Ucraina are nevoie de mai multă artilerie, vehicule blindate și apărare aeriană, așa că acum este momentul să ne dublăm sprijinul militar" a spus el în discursul său din Germania.

„Când Putin a început acest război, a pariat că hotărârea noastră va scădea. Chiar și acum pariază că ne vom pierde nervii. Dar noi i-am dovedit că se înșeală atunci și îi vom dovedi acum”.

Solicitând o nouă cartă NATO care să ofere garanții de sprijin pe termen lung, Sunak a spus că aliații „trebuie să demonstreze că vom rămâne alături de ei, dispuși și capabili să-i ajutăm să-și apere țara din nou și din nou”.

El a continuat spunând că, pe lângă o strategie militară „pentru a obține un avantaj decisiv pe câmpul de luptă”, aliații au nevoie și „să reconstruiască ordinea internațională de care depinde securitatea noastră colectivă”.

Sunak a spus că dreptul internațional trebuie să fie respectat pentru a cere socoteală Rusiei. El a cerut, de asemenea, „un nou cadru” pentru securitatea pe termen lung a Ucrainei și a spus că răspunsul comunității internaționale nu a fost suficient de puternic împotriva agresiunii Rusiei.

Alte stiri din Externe

Ultima oră