Rezoluție ONU: Israelul trebuie să reununțe la armele sale nucleare

31 Oct 2022
Rezoluție ONU: Israelul trebuie să reununțe la armele sale nucleare

Israelul nu a recunoscut niciodată că deține arme nucleare, dar, cu toate acestea, rezoluția ONU viza Israelul, nu Iranul, scrie The Jerusalem Post.

Israelul trebuie să renunte la toate armele sale nucleare și să-și plaseze site-urile nucleare sub controlul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, a declarat prima comisie a Adunării Generale a Națiunilor Unite într-un vot inițial de 152 pentru si 5 împotrivă.

Cele cinci națiuni care s-au opus rezoluției de vineri privind „riscul proliferării nucleare în Orientul Mijlociu” au fost: Canada, Israel, Micronezia, Palau și Statele Unite. Alte 24 de țări s-au abținut, inclusiv membre ale Uniunii Europene.

Rezoluția anuală prezentată de Egipt la Adunarea Generală a ONU de la New York a fost sponsorizată de Autoritatea Palestiniană și 19 țări, inclusiv Bahrain, Iordania, Maroc și Emiratele Arabe Unite.

Vizează Israelul, dar nu Iranul

Rezoluția vizează în mare măsură Israelul, despre care se crede că este una dintre cele nouă națiuni care dețin arme nucleare. Israelul nu a recunoscut niciodată că are astfel de arme.

Rezoluția notează că Israelul este singura țară din Orientul Mijlociu și una dintre puținele dintre cele 193 de state membre ale ONU, care nu a semnat Tratatul de neproliferare a armelor nucleare (TNP).

Se crede că Iranul, care este semnatar al tratatului, este pe calea dezvoltării armelor nucleare . În ciuda acestui fapt, rezoluția nu a menționat Iranul.

Rezoluția a reafirmat „importanța aderării Israelului la TNP și a plasării tuturor instalațiilor sale nucleare sub garanții internaționale cuprinzătoare ale energiei atomice Nancy, în realizarea obiectivului aderării universale la Tratat în Orientul Mijlociu”.

De asemenea, a cerut Israelului „să adere la tratat fără întârziere, să nu dezvolte, să producă, să testeze sau să dobândească în alt mod arme nucleare, să renunțe la posesia armelor nucleare și să plaseze toate instalațiile sale nucleare neprotejate sub întregul domeniu de aplicare al garanțiilor Agenției ca o măsură importantă de consolidare a încrederii între toate statele din regiune și ca un pas către consolidarea păcii și securității.”

A fost una dintr-o listă de rezoluții pe care Prima Comisie o aprobă, înainte de un vot final în plenul Adunării Generale a ONU mai târziu.

Alte stiri din Externe

Ultima oră