NATO este pregătită să primească Muntenegru în rândurile sale, Alianța adresând fostei republici iugoslave invitația de a adera la această organizație. Invitația vine în ciuda
opoziţiei Rusiei care consideră gestul o provocare.
Miniştrii de Externe ai statelor membre ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) s-au întâlnit la Bruxelles pentru a discuta despre aderarea Republicii Muntenegru, numărul trupelor din Afganistan şi rolul Alianţei în lupta împotriva ISIS.
"Felicităm Muntenegrul. Acesta este începutul unei alianțe foarte frumoase", a declarat secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, în aplauzele șefilor diplomației țărilor NATO.
De cealaltă parte, vicepremierul muntenegrean Igor Luksic a spus că invitația adresată țării sale de către NATO constituie un semnal pozitiv pentru toate celelalte țări din Balcanii Occidentali.
"Este într-adevăr o zi mare și, cred, binemeritată pentru țara mea. Invitația adresată Muntenegrului este o veste mare și pentru Balcanii Occidentali, pentru consolidarea securității și a stabilității sale. Suntem deplin conștienți că invitația nu este finalul procesului, ci începutul unuia nou. Suntem hotărâți să facem eforturi constante nu pentru a-i mulțumi pe alții, ci pentru a ne schimba în bine societatea", a conchis oficialul muntenegrean.
Potrivit unor surse apropiate Alianţei, întâlnirea miniştrilor de Externe ai ţărilor membre va pune accentul pe felul în care va evolua pe viitor relaţia cu Federaţia Rusă, în contextul ultimelor evoluţii din Orientul Mijlociu. De asemenea, se va discuta şi despre situaţia actuală din Marea Neagră şi măsurile de asigurare în zonă care urmează să fie dezvoltate în perioada următoare.
În plus, e de aşteptat ca în cadrul sesiunii privind situaţia din Afganistan să se decidă continuarea prezenţei în această ţară în cadrul misiunii "Resolute Support", la care România participă actualmente cu un contingent de aproximativ 600 de militari. (Veronica Micu)