Iată că problema amenzilor rutiere se întâmplă şi la case mai mari! Mai exact: în Belgia. Ministrul belgian de Externe Didier Reynders a întreprins demersuri prin care diplomaţi aflaţi la post în ţara, inclusiv români, care refuză să-şi plătească amenzile de circulaţie, să facă acest lucru, relatează ziarul Het Laatste Nieuws în pagina electronică de luni, citat de site-ul Sudinfo.be.
În ultimele luni s-a înregistrat o scădere cu 75% a rău-platnicilor, potrivit ziarului. Diplomaţii aflaţi în post în străinătate, dar şi membrii familiilor lor, dispun de o imunitate. Unii dintre ei abuzează de această imunitate şi evită să-şi plătească amenzile pentru staţionare şi circulaţie rutieră, mai susţin sursele citate. Misiunile diplomatice ale Greciei (4.944 de euro), României (3.995 de euro), Egiptului (2.560 de euro) şi Spaniei (1.845) aveau cele mai mari sume de plată în martie, pentru infracţiuni comise pe teritoriul belgian, scrie ziarul.
În colaborare cu parchetele, Serviciul de protocol al Ministerului belgian de Externe şi-a consolidat eforturile în vederea plătirii acestor amenzi. „Posturile diplomatice vizate sunt invitate telefonic, prin poştă şi e-mail să plătească. Aceste eforturi suplimentare au dat rezultate, având în vedere că sumele neplătite au scăzut semnificativ", a anunţat ministersul. Reynders le-a transmis, pe de altă parte, diplomaţilor belgieni din străinătate să-şi plătească amenzile direct.
Reamintim faptul că şi Guvernul român a aprobat săptămâna trecută o Ordonanţă prin care se stabileşte că Direcţia Regim Permise de Conducere şi Înmatriculari Vehicule (DRPCIV) va acorda acces automat la datele privind vehiculele, proprietarii sau deţinătorii vehiculelor pentru autorităţile din UE, din Elveţia, sau dintr-un stat terţ care are încheiat un acord în acest sens cu Uniunea Europeană. Totodată, DRPCIV va avea acces, reciproc, la datele din sistemul de evidenţă apartinând acestor state, se arată în comunicatul Guvernului.
Potrivit Executivului, acest sistem transfrontalier de schimb de informaţii, „va contribui la îmbunătăţirea siguranţei rutiere pe teritoriul României şi la aplicarea unui tratament nediscriminatoriu în ceea ce priveşte persoanele nerezidente care comit încălcări ale normelor rutiere. (..) Cel mai important impact social preconizat este diminuarea numărului de victime ale accidentelor rutiere, reducerea numărului de persoane decedate în accidentele rutiere şi scăderea numărului de accidente cu consecinte grave", mai precizează sursa citată.
Noi reguli pentru amendarea şoferilor care încalcă normele rutiere în alte state
Legea ce permite identificarea şi sancţionarea şoferilor care încalcă regulile de circulaţie atunci când circulă cu maşinile prin alte state ale Uniunii Europene va fi modificată, potrivit unui proiect de act normativ iniţiat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Măsura vine în condiţiile în care, în primăvara acestui an, europarlamentarii au schimbat cadrul legislativ aplicabil în UE. Regulile schimbului de informaţii, între statele membre UE, referitoare la infracţiunile rutiere au fost stabilite, la nivel european, în 2011, iar România le-a transpus în legislaţie prin Legea nr. 5/2014, notează avocatnet.ro.
MAI a lansat în dezbatere publică un proiect de modificare a Legii nr. 5/2014 în cursul lunii iulie. Acesta prevede, printre altele, că schimbul de informaţii privind şoferii care încalcă regulile de circulaţie vor fi aplicabile inclusiv pentru Regatul Unit, Irlanda,Danemarca şi Elveţia.
Proiectul de lege prevede că autorităţile române nu vor mai trimite amenzile la domiciliu atunci când nu primesc răspuns, după una sau mai multe încercări, şi nici atunci când datele din sistem n-au permis, la o solicitare anterioară, contactarea şoferilor.