Regizorul filmului "Super Size Me" - pentru care a mâncat la McDonalds timp de 30 de zile - a murit de cancer

25 Mai 2024
Regizorul filmului "Super Size Me" - pentru care a mâncat la McDonalds timp de 30 de zile - a murit de cancer

Regizorul „Super Size Me” Morgan Spurlock a murit la vârsta de 53 de ani din cauza complicațiilor cancerului. Spurlock a lansat un documentar în 2004 în care a mâncat McDonalds în fiecare zi timp de 30 de zile, scrie Le Monde

Regizorul american Morgan Spurlock, care a devenit faimos în 2004 cu Super Size Me , un documentar despre McDonald's, a murit din cauza unor complicații cauzate de cancer, a anunțat familia sa vineri, 24 mai, într-un comunicat de presă. Avea 53 de ani.

„Este o zi tristă când ne-am luat rămas bun de la fratele meu Morgan. Lumea a pierdut un adevărat geniu creator și un om deosebit. Sunt mândru că am avut ocazia să lucrez cu el ”, a spus fratele său Craig Spurlock, care a lucrat la mai multe dintre proiectele sale.

Regizor, scenarist și actor, domnul Spurlock, născut în Virginia de Vest în 1970, și-a început cariera în cinematografie în 1994 ca asistent de producție pe platoul filmului Léon, regizat de Luc Besson, alături de Jean Reno, Gary Oldman și Natalie Portman în rolurile principale.

Cariera lui a luat-o cu adevărat avânt odată cu producția documentarului său Super Size Me, în care s-a înfățișat consumând exclusiv, timp de treizeci de zile, cel mai mare meniu oferit de McDonald's, dimineața, prânz și seara, totul în timp ce se limitează la 5.000 de pași pe zi, media pentru un rezident din New York și a măsurat efectele unei astfel de diete asupra corpului său.

La sfârșitul experimentului său, Morgan Spurlock, în vârstă de 32 de ani, îngrășase mai mult de zece kilograme, și-a văzut creșterea colesterolului, ficatul i se deteriorează din cauza excesului de grăsime și a fost supus unor probleme sexuale.

O parte din concluziile filmului puse sub semnul întrebării

Filmul, nominalizat la Oscar la categoria „cel mai bun documentar”, a alimentat dezbaterea asupra efectelor nocive ale industriei fast-food asupra sănătății publice, mai ales într-o perioadă în care Statele Unite se confruntau cu o creștere a cazurilor de obezitate.

În 2007, o universitate suedeză a realizat însă un experiment similar, un grup de studenți fiind nevoiți să mănânce doar fast-food, nu exclusiv de la McDonald's, timp de o lună. Deși studenții s-au îngrășat cu 5% și 15% și s-au simțit „obosiți și umflați”, niciunul nu a dezvoltat simptomele descrise de Morgan Spurlock la sfârșitul documentarului său. O parte din concluziile filmului au fost puse sub semnul întrebării și în 2017, după ce Spurlock a recunoscut că „bea regulat încă de la vârsta de 13 ani”. Nu am fost niciodată treaz mai mult de o săptămână în treizeci de ani."

Va regiza în total aproximativ cincisprezece documentare, punându-se aproape sistematic pe scenă, inclusiv Oussama, unde esti? în 2008, în care a călătorit prin lume în căutarea fostului lider al Al-Qaida.

Ultimul său film, Super Size Me 2, realizat în 2017, s-a concentrat pe strategiile de afaceri ale giganților din junk food pentru a-și prezenta produsele într-o lumină mai bună.

Alte stiri din Externe

Ultima oră