Regii puilor ucraineni „șocați” de atacurile francezilor

23 Feb 2024
Regii puilor ucraineni „șocați” de atacurile francezilor

Gigantul alimentar ucrainean MHP (Myronivskyi Hliboprodukt) nu vrea să fie o victimă colaterală a protestelor fermierilor și a oboselii de război, scrie Politico.

După ce a fost vizat de președintele francez Emmanuel Macron, cea mai mare companie de crestere a păsărilor de curte din Ucraina merge la contraatac. 

MHP (Myronivskyi Hliboprodukt) se află de săptămâni în punctul vizorul fermierilor și politicienilor francezi care o acuză că a inundat piața europeană cu pui ieftini, profitând de decizia UE de a-și deschide granițele pentru exporturile ucrainene după ce Rusia a invadat acum doi ani.

„Am fost destul de șocat de modul în care MHP ar putea fi poziționat ca anti-fermieri și anti-UE”, a declarat președintele executiv al MHP, John Rich aflat într-o vizită recentă la Paris.

„Uneori, sectorul alimentar ucrainean este înfățișat în mod greșit fie ca barbar la poartă, fie ca vulpea la găini.”

Președintele Emmanuel Macron a arătat cu degetul către fondatorul MHP, Yuriy Kosiuk, susținând că UE îl îmbogățește în detrimentul fermierilor europeni.

"Cine beneficiază? Un grup, deţinut de un miliardar. Nu ne interesează să facem bani pentru acest om. Nu este scopul, nu ajută Ucraina”, a declarat Macron într-o conferință de presă după un summit UE de la Bruxelles la începutul acestei luni, care a fost umbrit de tulburările rurale de pe întreg continentul. 

Întrebați un fermier francez care protestează de ce este supărat și cu siguranță vor numi importurile din Ucraina în fruntea listei lor de nemulțumiri. Lobby-ul francez al păsărilor de curte, ANVOL, denunță în mod regulat ceea ce numește „concurență neloială” din Ucraina.

Dar, pentru compania ucraineană, astfel de afirmații echivalează cu o campanie de dezinformare care a fost orchestrată de concurenții săi și propagată mai departe de politicienii francezi și europeni.

„Această poveste trebuie să fie condusă de interese personale undeva”, a spus Rich.

Reacția europeană împotriva companiei ucrainene nu este nouă. Chiar înainte de război, MHP a fost o oaie neagră pentru fermierii din UE. Aceștia au acuzat compania că exploatează o lacună din acordul comercial UE-Ucraina pentru a crește considerabil exporturile de piept de pui.

„Chiar am sperat că, odată cu războiul, protestele fermierilor au rămas în spatele nostru, că ar fi existat mai multă solidaritate”, a spus Rich, un australian care are sediul în Cipru, unde este înregistrată MHP.

„Oamenii s-au săturat de război, mesajul se pierde și pentru că inflația este în creștere în produsele alimentare și devine mai greu să faci un buget în fiecare zi.”

Potrivit lui Rich, exportatorii ucraineni nu sunt de vină pentru necazurile fermierilor europeni.

Importurile de carne de pasăre din Ucraina în UE au crescut cu 47% între 2022 și 2023, potrivit datelor UELa începutul acestei luni, când protestele agricole au atins apogeul, Comisia Europeană a propus plafonarea importurilor de zahăr, păsări și ouă din Ucraina la nivelurile din ultimii doi ani.

Dar, vorbind în privat, oficialii UE spun că, pe baza cifrelor oficiale, importurile de păsări de curte din Ucraina nu au reprezentat nicio amenințare pentru industria europeană.

Rich a spus că MHP a reprezentat mai puțin de 3% din totalul importurilor de păsări de curte ale Franței. Pentru el, plafonul UE la importurile din Ucraina este motivat din punct de vedere politic, mai degrabă decât economic. El a avertizat că reducerea importurilor de păsări de curte nu i-ar ajuta pe fermierii europeni și ar putea, în schimb, să favorizeze alte țări terțe precum Brazilia, acum cel mai mare exportator de păsări de curte în UE, înaintea Ucrainei.

„Fermierul francez se plânge de importurile ucrainene, dar în realitate este supărat de toate importurile din toate celelalte țări. Acordul de liber schimb cu America de Sud este elefantul din cameră”, a spus el, încercând să îndepărteze reacția împotriva Ucrainei către exportatorii sud-americani ai blocului Mercosur.

Opinia publică franceză și guvernul sunt cei mai înverșunați oponenți ai unui acord comercial UE-Mercosur care a fost în pregătire de două decenii, dar care s-a lovit de rezistența politică pe drumul intern.

Măsurile de scutire de taxe vamale introduse în 2022 după invazia rusă sunt menite să ajute economia ucraineană, care depinde în mare măsură de exporturile agricole și de oțel.

De aceea MHP este supărat că Macron afirmă că tratamentul special acordat importurilor ucrainene a beneficiat în principal de Kosiuk, care este unul dintre cei mai bogați oameni ai Ucrainei și este cunoscut drept „regele puiului”. 

Rich a susținut că MHP a fost cel mai mare contribuabil al Ucrainei (aproximativ 150 de milioane de euro anul trecut) și a spus că afirmația lui Macron că avantajele comerciale ucrainene îl avantajează în principal pe Kosiuk „nu este corectă”.

„Am un respect enorm pentru guvernul francez și președintele francez”, a spus el. „Le voi mulțumi întotdeauna lor și lui personal pentru sprijinul enorm pe care îl acordă Ucrainei, dar cumva a lipsit ceva în traducere”.

Cine este Yuriy Kosyuk

 Yuriy Kosyuk, un om de afaceri ucrainean în vârstă de 55 de ani, fondator și director general al Myronivskyi Hliboprodukt, acum „MHP”. Creată în 1998, această companie internațională înregistrată în Cipru este cea mai mare companie agroalimentară din Ucraina, scrie BFMTVGrupul are nu mai puțin de 32.500 de angajați (inclusiv 4.200 în UE prin intermediul filialei sale PP cu sediul în Slovenia) pentru a asigura producția și comercializarea de ouă, ulei de floarea soarelui, precum și de furaje și ulei de soia... Dar MHP este cel mai bine cunoscut pentru pui care sunt criticați de fermierii europenideoarece  majoritatea puiului ucrainean importat în Europa provine de la această companie.

MHP a contribuit în mod semnificativ la transformarea Ucrainei în cea mai mare țară agricolă din Europa. În 2022, grupul a produs aproape 700.000 de tone de pui. În raportul său anual, citează printre principalii săi clienți „lanțuri naționale de supermarketuri” precum Metro Cash & Carry, Fozzy și Auchan, grupul nordic care operează magazine în Ucraina, Polonia și România.

În raportul anual al grupului pentru 2022, Yuriy Kosyuk a lăudat „reziliența și agilitatea extraordinare” demonstrate de MHP. El recunoaște, însă, că sprijinul UE nu este complet independent de această performanță: „Suntem încântați de sprijinul economic european care, grație acordurilor de liber schimb, a făcut posibilă creșterea cotelor și eliminarea taxelor vamale la produsele ucrainene" explica el. De altfel, în volum, 36% dintre puii exportați în 2022 de MHP au mers în Uniunea Europeană, față de 21% cu un an mai devreme. MHP a beneficiat și de un împrumut de 90 de milioane de euro de la BERD (Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare).

Alte stiri din Externe

Ultima oră