Regele a cerut ca profituri dintr-o afacere de 1 miliard de lire sterline pe an din activitatea unui parc eolian al Coroanei să fie utilizate pentru „binele public mai larg”, mai degrabă decât ca un impuls de finanțare pentru monarhie. În baza grantului suveran finanțat de contribuabili, care este în prezent de 86,3 milioane de lire sterline pe an, Regele primește 25% din surplusul anual al patrimoniului coroanei, care include un plus de 10% pentru renovarea Palatului Buckingham, anunță The Guardian.
Șase noi acorduri de închiriere a energiei eoliene offshore, anunțate joi de proprietatea Coroanei, au generat un profit extraordinar pentru proprietate, care ar duce de obicei la un salt în finanțarea oficială a monarhiei. Dar regele, care a evidențiat criza costului vieții în mesajul său de Crăciun, a cerut ca fondurile suplimentare „să fie direcționate spre binele public mai larg”, în loc de grantul suveran, într-un moment în care mulți se confruntă cu dificultăți financiare. Nu se știe suma exactă a finanțării contribuabililor pe care regele a renunțat, dar este probabil să fie de multe milioane.
Moșia Coroanei – un portofoliu străvechi de pământ și proprietăți – aparține monarhului domnitor „în dreptul coroanei”, dar nu este proprietatea lor privată. Monarhul predă veniturile din avere – mai mult de 312 milioane de lire sterline pe an – Trezoreriei în fiecare an în beneficiul finanțelor națiunii, în schimbul grantului suveran.
Deținătorul posetei private al regelui, Sir Michael Stevens, care gestionează finanțele casei regale, i-a contactat pe prim-ministrul, Rishi Sunak, și pe cancelarul Jeremy Hunt – colegii săi mandatari regali – pentru a cere „o reducere corespunzătoare” a procentului din profiturile de pe proprietatea Coroanei utilizate pentru grantul suveran.
Un purtător de cuvânt al Palatului Buckingham a declarat: „Având în vedere profitul extraordinar al energiei offshore, deținătorul afaceriiprivate a scris prim-ministrului și cancelarului pentru a împărtăși dorința Regelui ca acest profit extraordinar să fie îndreptat spre binele public mai larg, mai degrabă decât către suveran ca o subvenție, printr-o reducere corespunzătoare a proporției surplusului patrimoniului Coroanei care finanțează grantul suveran.”
Grantul suveran se bazează pe fonduri cu doi ani în restanță, astfel încât orice creștere a profiturilor din proprietatea coroanei și noi aranjamente procentuale nu ar afecta grantul până în 2024-2025. Regele a folosit primul său mesaj oficial transmis de Crăciun pentru a simpatiza cu familiile care se luptă cu criza costului vieții și a lăuda persoanele, organizațiile de caritate și grupurile de credință care îi sprijină pe cei aflați în nevoie. El a vorbit despre „marea anxietate și greutăți” întâmpinate de mulți care încearcă să „și plătească facturile și să-și mențină familiile hrănite și protejate” a transmis Regele în timpul mesajului său televizat, care prezenta imagini cu o bancă de alimente și alte scene cu mese distribuite persoanelor fără adăpost.
Grantul suveran acoperă costurile de funcționare ale casei regale și evenimente precum recepții oficiale, investiții și petreceri în grădină. Procentul a crescut de la 15% la 25% în 2017 pentru a acoperi costul unui program de 10 ani de reparații la palat în valoare de 369 de milioane de lire sterline. Grantul crește dacă profitul proprietății coroanei crește, dar nu scade atunci când acestea scad. Valoarea de capital a portofoliului este de peste 15 miliarde de lire sterline.
Proprietatea coroanei a confirmat joi că a semnat contracte de închiriere pentru șase proiecte eoliene offshore care au potențialul de a alimenta mai mult de 7 milioane de case.
Trei dintre cele șase proiecte sunt situate în largul coastei de nord a Țării Galilor, Cumbria și Lancashire, iar trei sunt situate în Marea Nordului, în largul coastei Yorkshire și Lincolnshire. Împreună, vor plăti aproximativ 1 miliard de lire sterline în proprietatea Coroanei în fiecare an.
Gus Jaspert, director general, la proprietatea coroanei, a declarat: „Astăzi marchează o etapă semnificativă pentru Regatul Unit pe drumul către zero net, deblocând potențialul de energie verde pentru peste 7 milioane de case și demonstrând lumii că industria eoliană offshore din Marea Britanie este creștere în ritm pentru a ajuta la îndeplinirea provocării climatice.”