Șeful guvernului italian, Matteo Renzi, a avut un acces de mânie joi seara în fața omologilor săi din Uniunea Europeană, la summitul de la Bruxelles în care se dezbătea problema preluării de către celelalte state comunitare a unei părți dintre imigranții sosiți în Italia și Grecia, transmite AFP, citând relatarea făcută presei de un participant.
Potrivit acestuia, absența consensului între statele membre în privința propunerii de a impune cote de repartizare a 40.000 de solicitanți de azil ajunși în Italia și în Grecia, pentru a reduce presiunea asupra acestor două țări, a provocat mânia premierului italian. 'Ori sunteți solidari, ori ne faceți să pierdem timpul. Dacă nu va exista un acord asupra numărului de 40.000, nu sunteți demni să vă numiți Europa', a decretat el.
UE împărţită în două
Comisia Europeană a propus în luna aprilie un plan ce prevede redistribuirea acestora prin cote obligatorii între statele membre ale UE.
Într-o primă etapă ar urma să fie repartizați 40.000 de refugiați veniți din Siria și Eritreea, dintre care României i-ar reveni 2.000, potrivit unui algoritm ce are în vedere PIB-ul fiecărei țări, populația ei, rata șomajului și numărul de refugiați deja găzduiți.
Inițiativa este sprijinită de țările cele mai afectate de valul de refugiați, precum Italia, Grecia, Germania, Austria sau Suedia, dar aproximativ jumătate din statele UE au manifestat rezerve, mai multe guverne arătându-se în schimb deschise unui mecanism voluntar de primire a refugiaților, nu unuia obligatoriu.
Însă în ambele grupuri de țări există unele ce nu resping principiul cotelor obligatorii, doar că doresc un alt algoritm de repartizare a refugiaților, care să le fie mai favorabil. Totuși, mai multe state, printre Franța, Marea Britanie și țările grupului de la Vișegrad (Ungaria, Polonia, Republica Cehă și Slovacia) au precizat că resping categoric propunerea Comisiei.