Propunerea lui Schaeuble a fos criticată chiar de membrii propriului partid, CDU , precum şi de socialişti, parteneri în coaliţia de guvernare a Angelei Merkel. " Am spus că dacă fondurile de la bugetele europene şi de la bugetul european nu sunt suficiente, atunci să convenim, de exemplu, pentru introducerea unei taxe speciale pentru fiecare litru de benzină, care va fi o anumită sumă", a declarat Schaeuble pentru ziarul Sueddeutsche Zeitung, într-un interviu publicat sâmbătă.
"Trebuie să securizăm graniţele externe ale spaţiului Schengen. Soluţia la aceste probleme nu trebuie să se împiedice de o limitare a fondurilor", a mai spus politicianul german.
Întrebat dacă toate ţările UE ar trebui să crească contribuţiile către Bruxelles pentru a finanţa costurile comune legate de refugiaţi, Schaeuble a răspuns: " Dacă cineva nu vrea să plătească, eu sunt gata să o fac. Ar trebui să facem o coaliţie a celor care doresc".
Schaeuble nu a dat detalii despre cât de mare ar putea fi această taxă specială pe bezină şi dacă Bruxellesul sau un stat UE va fi însărcinat să colecteze banii. Propunerea ministrului german de finanţe a fost criticată de toate partidele politice.
"Sunt împotriva oricărei taxe, în contextul actualei situaţii bugetare, care este bună", a declarat deputatul CDU, Julia Kloeckner, candidat la alegerile regionale din martie.
Germania a avut un surplus bugetar de 12.1 miliarde de euro în 2015 şi îl va folosi pentru cazarea şi integrarea refugiaţilor. "Noi, social-democraţii, vrem să păstrăm societatea unită, nu să fie divizată de un nouă taxă pentru refugiaţi à la Schaeuble", a declarat deputatul SPD, Ralf Stegner.