Reforma pensiilor în Franța: scene de haos, manifestații spontane, coșuri de gunoi incendiate... (video)

21 Mar 2023
Reforma pensiilor în Franța: scene de haos, manifestații spontane, coșuri de gunoi incendiate... (video)

Luni, 20 martie 2023, Parlamentul francez a respins cele două moțiuni de cenzură împotriva guvernului care au condus la adoptarea reformei pensiilor. Mii de oameni au manifestat în toată Franța pentru a protesta împotriva adoptării reformei pensiilor fără vot în Adunarea Națională. S-au semnalat violențe în mai multe orașe, atât din partea manifestanților, cât și din partea poliției, scrie BFMTV

Spre o „moțiune de cenzură populară”? În toată Franța, luni seară, mii de oameni au ieșit în stradă pentru a denunța folosirea asumării responsabilității guvernului, eșecul moțiunilor de cenzură în Adunarea Națională și deci adoptarea reformei pensiilor.

Paris, Bordeaux, Rennes, Strasbourg, Lille, Toulouse, Limoges, Saint-Étienne, Brest, Lyon, Rouen, Nancy... în zeci de orașe mii de manifestanți au ieșit în stradă.

Au fost raportate cazuri de brutalitate a poliției

Adesea pagubele au fost comise pe margine sau în timpul acestor mobilizări. La Paris sau Strasbourg, coșurile de gunoi au fost incendiate, panouri publicitare au fost sparte. La Abbeville, primăria a fost chiar invadată de manifestanți, în timp ce la Brest a trebuit să se înființeze o forță de poliție în jurul cabinetului deputatului Jean-Charles Larsonneur.

Mai multe cazuri de violență a poliției, în special în capitală, au fost raportate și pe rețelele de socializare de către jurnaliști independenți. Un agent al Brigăzii de Reprimare a Acțiunii Violente Motorizate (BRAV-M) a fost, de exemplu, filmat lovind o tânără care încerca să-și protejeze fața, lângă Châtelet. Demonstranții au fost încercuiti de jandarmi desi această practică a fost considerată ilegală de Consiliul de Stat în 2021. Cel puțin 142 de persoane au fost arestate la Paris, potrivit unei surse din poliție.

Peste tot manifestanții au denunțat „lovitura de forță” a guvernului și au cerut demisia Președintelui Republicii Emmanuel Macron și a premierului Elisabeth Borne, semn că revendicările par acum să depășească simpla retragere a reformei pensiilor.

De joi seară și de la trecerea legii în forță prin Parlament, au loc zilnic demonstrații în mai multe orașe din Franța. Potrivit celui mai recent sondaj Elabe pentru BFMTV, 68% dintre francezi au declarat că sunt „furioși”. Ei au cereau adoptarea unei moțiuni de cenzură și căderea guvernului.

Alte stiri din Externe

Ultima oră