Reducerea cu 15% a consumului de gaze în UE va începe de săptămâna viitoare

05 Aug 2022
Reducerea cu 15% a consumului de gaze în UE va începe de săptămâna viitoare

Reducerea cu 15% a consumului de gaze în UE va intra în vigoare „la începutul săptămânii viitoare ” pentru a compensa reducerea livrărilor rusești, a anunțat vineri Președinția cehă a Consiliului UE, scrie Le Figaro. 

Regulamentul de reducere a cererii de gaz a fost adoptat oficial. Textul va fi publicat în Jurnalul Oficial la începutul săptămânii viitoare și va intra în vigoare la o zi de la publicare ”, a precizat președinția pe contul său de twitter. Ar trebui publicat luni și va intra în vigoare marți, a spus o sursă diplomatică europeană.

Acordul asupra acestei măsuri a fost ajuns la o reuniune extraordinară a miniștrilor energiei din UE din 26 iulie. Doar o țară, Ungaria, s-a opus acestei măsuri ca fiind „nejustificată, inutilă, inaplicabilă și dăunătoare”, dar unanimitatea nu a fost necesară și guvernul maghiar nu a putut împiedica adoptarea acesteia.

Acordul prevede că fiecare țară va face „tot ce este posibil ” pentru a-și reduce, între august 2022 și martie 2023, consumul de gaze cu cel puțin 15% față de media ultimilor cinci ani în aceeași perioadă. Măsura a fost impusă de reducerea livrărilor de gaze de către Rusia, care asigura până anul trecut aproximativ 40% din importurile de gaze din UE.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut statelor membre „să se pregătească pentru cel mai rău scenariu de oprire a furnizării de gaze în Rusia.

În cazul unui „risc de deficit grav ”, un mecanism de alertă va face ca reducerea cu 15% să fie „obligatorie ” pentru cei douăzeci și șapte, dar acest obiectiv va fi adaptat la realitățile fiecărui stat, în special la capacitățile de export. cantitățile de gaze economisite către țările care au nevoie, grație unei serii de derogări. Statele membre trebuie, de asemenea, să-și reaprovizioneze stocurile înainte de iarnă.

Alte stiri din Externe

Ultima oră