Când guvernele au început să implementeze reduceri ale cheltuielilor și finanțarea publică a scăzut din cauza crizei, fondurile de coeziune UE au continuat să meargă către statele și regiunile UE, susținând investițiile critice în creștere și ocuparea forței de muncă, arată raportul Comisiei privind coeziunea economică, socială și teritorială, care a fost votat pe 5 mai în comisia pentru dezvoltare regională a Parlamentului European.
Peste o treime din bugetul UE este investit în fiecare an în proiecte care au ca scop reducerea disparităților socio-economice între regiunile Uniunii prin stimularea creșterii economice, a competitivității și crearea de locuri de muncă în zonele mai puțin dezvoltate.
Între 2007 și 2013, fondurile de coeziune UE s-au ridicat la aproximativ 50 de miliarde de euro pe an. Până în 2013, acestea au reprezentat aproximativ 20% din investițiile publice din UE (60% în țările vizate de politica de coeziune). Banii sunt cheltuiți prin trei fonduri principale:
Fondul european de dezvoltare regională, Fondul de coeziune și Fondul social european.
În perioada 2014-2020, politicii de coeziune îi sunt alocate aproximativ 350 de miliarde de euro. Domeniile prioritare de finanțare sunt cercetare și inovarea, agenda digitală, susținerea IMM-urilor și economia cu emisii reduse de bioxid de carbon.
În raportul adoptat pe 5 mai, deputații europeni subliniază importanța coordonării politicilor de investiții din țările UE și se arată îngrijorați de plățile restante care se ridică la 25 de miliarde de euro pentru perioada 2007-2013.
„Pentru a relansa creșterea și a stimula ocuparea forței de muncă, este imperativ să punem capăt problemelor politicii de coeziune legate de lichidități”, a spus raportorul Tamás Deutsch (PPE, Ungaria), arătând că „politica de coeziune și Fondul european pentru investiții strategice trebuie să fie complementare”. (I.D)