Forțele afgane pierd teritoriu in favoarea talibanilor

29 Iul 2016 | scris de Vlad Gheorghieș
Forțele afgane pierd teritoriu in favoarea talibanilor

Un raport intern american dezvăluie faptul că armata afgană, in ciuda investițiilor de miliarde de dolari și a antrenamentului asigurat de forțele NATO, controlează doar două treimi din districtele Afganistanului și contiunuă sa piardă teritoriu in favoarea talibanilor.

Conform datelor furnizate de Inspectorulul General Special pentru Reconstrucția Afganistanului, un organism american care supervizeaza progresul investițiilor din armata afgana, guvernul de la Kabul controla in luna mai a acestui an doar 65.6% din districtele țării, in timp ce in luna ianuarie acest procent era de 70.5%. Totodată, forțele talibane dețin sau influențeaza 8.8% din districtele afgane, teritoriu populat de aproximativ 2.5 milioane de oameni, iar 25.6% din districte se află in pericolul de a cădea in mâinile militanților.

In prezent armata afgană se afla intr-o situație dificilă, existând numeroase rapoarte ce reclamă numărul mare de victime suferite de această forță in luptele purtate, nivelul ridicat de uzură al echipamentelor, lipsa coordonării cu alte unități, corupția si carențele din sistemul logistic fiind câteva dintre punctele slabe ale Forțelor Nationale Afgane de Apărare si Securitate.

Alte stiri din Externe

Ultima oră