Răspunsul lui Donald Trump pentru „presa mincinoasă"

12 Ian 2017 | scris de Marina Constantinoiu
Răspunsul lui Donald Trump pentru „presa mincinoasă"

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a acuzat serviciile secrete americane că au lăsat să se scurgă în presă un dosar cu „informaţii false”, care sugerau că el ar putea fi şantajat de Rusia.


În prim sa conferinţă de presă de după alegeri, Trump a criticat postul CNN şi site-ul de informaţii BuzzFeed, care au mediatizat acest dosar.

“Cred că difuzarea unor asemenea informații este o rușine pentru serviciile secrete”, a spus Trump în fața a circa 250 de ziariști care au participat la prima sa conferință de presă.

„Cred că este scandalos, scandalos, că serviciile de informații au permis (publicarea) unei informații care s-a dovedit eronată și falsă”, a insistat el. „Este ceva ce numai Germania nazistă ar fi făcut, și a făcut”, a apreciat în continuare viitorul președinte.

Potrivit postului CNN și cotidianului New York Times, șefii serviciilor secrete americane i-au prezentat lui Trump, dar și lui Barak Obama și mai multor responsabili ai Congresului, o sinteză a unui document de 35 de pagini ce conține informații potențial compromițătoare despre viitorul președinte, inclusiv aventuri cu prostituate la Moscova, precum și detalii despre presupuse legături ale anturajului său cu Rusia. Website-ul BuzzFeed a publicat acel document în integralitatea sa.

Notele cuprinse în respectivul document au fost redactate între iunie și decembrie 2016 de către un fost agent al serviciilor secrete britanice pentru adversarii politici ai lui Trump.

Cotidianul britanic The Guardian explică joi cum a ajuns acest dosar în posesia FBI, iar Wall Street Journal dezvăluie identitatea fostului spion britanic care a întocmit acest dosar.

Este vorba despre Christopher Steele, un director al cabinetului londonez de consultanță Orbis Business Intelligence pentru care lucrează foști agenți secreți.
Christopher Steele, 52 de ani, a lucrat mai mulți ani la Moscova pentru MI6 și se bucură de o bună reputație în lumea serviciilor de informații, potrivit WSJ care citează un fost agent al CIA.

Un jurnalist al BBC, citând o sursă anonimă, afirmă că mai multe persoane sunt la originea raportului în cauză, și nu doar fostul agent britanic.

Pe de altă parte, CNN i-a răspuns lui Trump că “decizia sa de a publica știri din surse verificate” despre documente neverificate ale serviciilor secrete cu privire la Trump, este “mult diferită de decizia Buzzfeed de a publica memo-uri nesusținute”.

Cu aceeaşi ocazie, Trump a afirmat că va fi “cel mai mare creator de locuri de muncă pe care Dumnezeu l-a creat vreodată” şi a citat mai mute concerne auto precum Fiat/Chrysler și Ford, care și-au asumat angajamente cu privire la activităților lor în SUA.

Trump a recunoscut pentru prima dată că Rusia ar putea fi în spatele atacurilor cibernetice împotriva Partidului Democrat, şi a declarat că nu este sigur dacă va avea relații bune cu liderul rus Vladimir Putin după ce se va instala la Casa Albă, pe 20 ianuarie.

Alte stiri din Externe

Ultima oră