Autoarea cărții Harry Potter deschide la Edinburgh, Scoția, Beira's Place, un centru dedicat primirii „femeilor biologice” victime ale violenței, scrie Le Figaro
Cine ar fi crezut, când Pottermania a cuprins întreaga lume în anii 1990-2000, că autorea sa JK Rowling va deveni două decenii mai târziu unul dintre modelele luptei feministe? Nimeni, mai ales nu ea. Dar când, în 2018, activistii au încercat să o facă să tacă pentru că a avut îndrăzneala de a declara fapte științifice pe Twitter, cea care a ocolit de obicei lumina reflectoarelor și camerele de televiziune nu a dat înapoi. Acuzată de transfobie pentru că a afirmat că alegerea unui individ nu ar putea șterge realitățile biologice, JK Rowling spune că a primit amenințări cu moartea. Hărțuită pe rețelele de socializare, defăimată de site-urile tabloide, ea persistă continuând să apere singularitatea și importanța sexului biologic feminin.
Astăzi, urcă încă o treaptă prin finanțarea deschiderii în Edinburgh a Beira's Place: un centru de primire pentru femeile victime ale violenței sexuale. Un centru „adevărat”, departe de tumultul surd și orb al mașinii de spălat digitale, care poartă numele unei zeițe irlandeze simbolizând iarna, feminitatea și regenerarea.
Tratamente personalizate
De ce acest centru? Pentru că pentru Rowling, centrele existente nu mai reușesc să ofere serviciile necesare în astfel de situații. „În calitate de supraviețuitor al agresiunii sexuale știu cât de important este, într-un moment în care sunt atât de vulnerabile, ca victimele să aibă posibilitatea de a primi îngrijiri personalizate pentru femei și oferite de femei” explică autorea pentru jurnalista britanică Suzanne Moore (jurnalistă la The Guardian concediată pentru că a scris o rubrică feministă considerată transfobă). „ Nu este o chestie politică pentru mine; este personal." „Mi-am dat seama că nu trebuie să mă plimb în bucătăria mea mormăind și că aș putea face ceva în privința asta”.
În spatele creării acestui centru, există o dezbatere. O dezbatere care se umflă din controversă în controversă în jurul chestiunii reprezentării și caracterizării în spațiul public a persoanelor transgender. O dezbatere care, tot în opinia jurnalistei Suzanne Moore care semnează acest interviu exclusiv cu Rowling, are consecințe reale asupra primirii femeilor în centrele deja existente.
„Le Rape Crisis Center din Edinburgh este deja copleșit și puțin controversat”, a scris ea în postarea ei. „Poziția lor conform căreia victimele ar trebui să fie reeducate cu privire la drepturile trans nu se potrivește multora dintre pacienții lor”. Și continuă: „A-i impune o opinie politică unei femei într-un moment de traumă profundă nu este potrivit. Este etic? Profesionist?"
Un centru finanțat integral de Rowling
Centrul menționat (ERCC) a făcut de câțiva ani alegerea de a pune la același nivel femeile biologice (o persoană umană născută femeie) și femeile trans (o persoană născută bărbat, dar care pretinde ca are un gen feminin). În 2021, după cum relatează cotidianul The Times , ERCC a numit o femeie trans ca director executiv al instituției. La câteva luni după sosirea sa, această persoană declarase că femeile victime ale violului care nu doresc să fie îngrijite de bărbați sunt „bigoți intoleranți” care ar trebui să „regândească trauma lor”.
Pentru Rowling, acest gen de situație a determinat-o să-și imagineze Beira's Place. Consiliul de administrație este format din femei specializate în primirea și tratarea victimelor abuzului și violenței sexuale. Acest nou centru, dezvăluit presei în acest weekend și care își deschide porțile luni, nu are statutul de asociație caritabilă și este finanțat integral de autor pentru a proteja unitatea de potențiale petiții care cer închiderea lui: Beira's Place nu este deschis persoanelor trans sau bărbaților care se identifică ca femei prin urmare va fi rapid considerat ca un loc care transmite o ideologie transfobă.
Dar, din nou, Rowling asumă: „Nu am nicio teamă sau ură irațională față de persoanele trans – Dumnezeu știe cât de mult am spus-o și am repetat-o. Dar dacă spunem că este „ură” să credem că un suflet are un gen, atunci nu putem discuta. Nu putem. Nu există nicio ieșire.”
Tot în acest interviu acordat lui Suzanne Moore, autoarea cărții Harry Potter subliniază importanța ca femeile ca ea (celebre și bogate, pe scurt) să facă un pas înainte. „Singura dată când am spus că am fost anulată ("cancel"), vânzarea cărților mele a explodat”, glumește ea. „Trebuie să râzi despre asta. Nu mă consider în mod absolut anulată.”
Apoi își clarifică opinia despre tendințele actuale în feminism. „Ceea ce mi s-a opus adesea este că nu există o experiență universală a ceea ce este feminitatea. Dar există una comună: este să fii o femeie. Dacă eliminăm asta din analizele noastre, totul se prăbușește. Am fost șocată de câte femei m-au contactat spunând „ nu ne putem lupta decât dacă ne bazăm pe clasa noastră de sex”
I spoke to Suzanne Moore about feminism, filters and a new support centre for female survivors of sexual violence in Edinburgh and the Lothians.https://t.co/32JZurdOZm
— J.K. Rowling (@jk_rowling) December 12, 2022