Ultimul studiu dat publicității recent de Instititul German pentru Cercetarea Meseriilor și a Pieței Muncii (IAB), arată că românii și bulgarii care au ajuns anul acesta în Germania au reușit să își găsească repede un loc de muncă.
„64% dintre imigranții din sud-estul Europei aveau un loc de muncă la inceputul lunii august. Dacă îi luăm în considerare și pe cei care lucrează pe cont propriu, dar și pe muncitorii sezonieri care nu sunt obligați să plătească asigurări sociale, atunci cota celor cu loc de muncă ajunge la aproape 80%”, notează autorii raportului, citați de Abendzeitung.
Șomajul în randul românilor și bulgarilor din Germania s-a situat în luna iulie la 9,3%. Conform IAB, numărul oficial al românilor și bulgarilor care trăiesc în Germania este de 637.000, o creștere de 12.000 față de anul trecut.
Chiar și așa, experții IAB se arată îngrijorați de numărul tot mai mare de români și bulgari care solicită asigurarea socială de bază Hartz IV. 17,1% dintre românii și bulgarii din Germania sunt beneficiari de Hartz IV, ceea ce înseamnă 105.000 de persoane.
„Cota beneficiarilor de Hartz IV este superioră celei a întregii populații germane și a restului de imigranti. Cota aparține însă în mare parte imigranților bulgari. 28,2% dintre ei sunt beneficiari de Hartz IV. Mulți au locuri de muncă, dar salariul este mult prea mic pentru a supravietui, astfel că beneficiază de o rotunjire din fondul Hartz IV”, notează sursa citată.
Dacă la începutul lui 2014 toată Germania se temea de imigrația în masă din aceste două țări în căutarea unui loc de muncă, cifrele indică o majorare relativ constantă a numărului de imigranți din aceste două țări.
„Până la sfârșitul anului vom avea un total de 130-150.000 de imigranți români și bulgari care au ajuns în Germania în anul 2015”, subliniază experții IAB.