Racheta care a vizat gara Kramatorsk avea inscripționate cuvintele „pentru copiii noștri” în limba rusă

08 Apr 2022
Racheta care a vizat gara Kramatorsk avea inscripționate cuvintele „pentru copiii noștri” în limba rusă

Cel puțin cincizeci de persoane, inclusiv cinci copii, au fost ucise vineri în atacul cu rachete asupra gării Kramatorsk din estul Ucrainei, o clădire de unde aveau loc evacuări de civili, a anunțat guvernatorul regiunii, scrie AFP ciata de Huffington Post

„Cincizeci de morți, inclusiv cinci copii. Acesta este numărul victimelor la această oră în urma loviturii trupelor ruse de ocupație asupra stației Kramatorsk”, a scris pe Telegram Pavlo Kyrylenko, șeful administrației militare regionale Donețk, precizând că 98 de răniți au fost internați în spital.

Racheta a căzut în jurul orei 10:30, vineri, 8 aprilie, la gara Kramatorsk din estul Ucrainei, într-un moment în care cei care voiau sa evacueze orasul se adună de câteva zile cu sutele. Cel puțin 50 de persoane, inclusiv cinci copii, au murit, informează autoritățile ucrainene într-o nouă evaluare dată la sfârșitul după-amiezii.

Pe racheta căzută, a cărei origine rămâne neclară, fusese scris în chirilic cu vopsea albă un mesaj: „Pentru copiii noștri”. O propoziție care sună a răzbunare. Expresia a fost folosită de separatiștii pro-ruși cu referire la copiii lor uciși de la primul război din Donbass, care a început în 2014.

„A fost o rachetă Tochka, o bombă cu dispersie”, a declarat un polițist de la fața locului pentru AFP: „A explodat în mai multe locuri, pe o zonă de dimensiunea unui teren de fotbal”.

Această rachetă balistică tactică sovietică cu rază scurtă era, în 2013, încă în serviciu la Forțele Armate ale Federației Ruse, dar și la Forțele Armate ale Ucrainei. De aici confuzia care domnește acum pe cerul Ucrainei, ambele părți aruncându-si vina reciproc atunci când una dintre aceste rachete este identificată.

Faptul că racheta a căzut pe stația Kramatorsk, nu a fost o coincidență. Mii de oameni au plecat în ultimele zile cu trenul din acest oraș, capitala Donbassului aflată sub control ucrainean, care trăiește teama unei ofensive ruse majore și iminentă. Autoritățile ucrainene au continuat în ultimele zile să facă apel la populație să evacueze regiunea cât mai curând posibil.

În timp ce Kievul indică responsabilitatea „fasciștilor ruși” în acest atac, armata rusă denunță o provocare: „Scopul loviturii orchestrate de regimul de la Kiev asupra gara Kramatorsk a fost acela de a împiedica plecarea populației orașului în pentru a o putea folosi pe post de scut uman”, a acuzat Ministerul Rus al Apărării, asigurând că racheta a fost trasă din localitatea Dobropillia.

La scurt timp după acest bombardament, un deputat rus s-a bucurat însă pe Telegram că armata rusă a putut să-i împuște pe „militanți naționaliști ucraineni”, înainte de a-și șterge publicația.
O agenție de stat rusă s-a referit apoi la un atac care vizează „luptătorii neo-nazi”, reluând argumentul folosit de Vladimir Putin pentru a justifica invazia rusă a Ucrainei.

Un măcel

Indiferent de acuzații, ceea ce tocmai s-a întâmplat este măcel, descrie un jurnalist AFP. Nu putem  să nu ne imaginam țipetele și groaza mulțimii când a căzut racheta. Trupurile mărunțite sau ciuruite de schije erau adunate într-un colț al curții, sub copertinele micilor magazine de unde călătorii cumpără de obicei o băutură sau alune înainte de a sări în tren.

Cu aproximativ o oră înainte de bombardament, în afara gării erau la coadă zeci de civili - bătrâni, femei și copii.

Pe măsură ce Rusia își intensifică atacurile în sud și est, Kiev - unde președintele Comisiei Europene Ursula von der Leyen și ministrul de externe al UE Josep Borrell sunt așteptați vineri - este martoră la adevărata amploare a pagubelor în zonele acum abandonate de forțele Moscovei, cum ar fi Bucea sau Borodianka.

Alte stiri din Externe

Ultima oră