Qatar speră să prelungească armistițiul dincolo de patru zile

26 Noi 2023
Qatar speră să prelungească armistițiul dincolo de patru zile

Qatarul speră să prelungească armistițiul dintre Israel și Hamas dincolo de cele patru zile convenite, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Qatar, Majed Al-Ansari, pentru CNN sâmbătă.

„Ceea ce sperăm este ca impulsul care a avut loc de la lansările acestor două zile și de la acest acord de patru zile ne va permite să prelungim armistițiul dincolo de aceste patru zile și, prin urmare, să intrăm în discuții mai serioase despre restul ostaticilor”, a spus Al-Ansari.

Al-Ansari a spus că continuă să lucreze cu înalți oficiali din Qatar pentru a răspunde preocupărilor din ambele părți ale conflictului cu privire la punerea în aplicare a acordului privind ostaticii. 

„În cadrul acestui tip de mediere, veți găsi întotdeauna ambele părți spunând că cealaltă parte nu a respectat acordul”, a spus Al-Ansari.

Al-Ansari a adăugat că nu poate confirma dacă vreun american va fi eliberat în a treia zi a armistițiului.

"Listele sunt livrate zilnic. Acum așteptăm lista pentru a treia zi. Din păcate, nu putem ști cine va fi pe acea listă dinainte", a spus el.

Purtătorul de cuvânt al ministerului a mai spus că Qatar lucrează cu parteneri din Egipt, Statele Unite și ambele părți ale conflictului pentru a se asigura că cantitatea convenită de camioane de ajutor este permisă în Gaza.

„Există o mulțime de părți mobile pe teren atunci când vine vorba de ajutor umanitar acolo, pe care trebuie să le rezolvăm”, a spus el.

Al-Ansari a răspuns șefului Comisiei palestiniene pentru afacerile deținuților și foștilor prizonieri, care a acuzat Israelul că nu a respectat acordul de eliberare a prizonierilor în ordinea duratei de executare.

„Acum avem speranța că, cu a treia zi a acestei pauze, vom putea să dezvăluim toate detaliile care au făcut această zi atât de dificilă”, a spus el.

Un al doilea grup de ostatici eliberați din Gaza – care cuprinde 13 israelieni și patru cetățeni thailandezi – a sosit în Israel sâmbătă seara, potrivit oficialilor israelieni și a unei echipe CNN de la fața locului. Potrivit Qatar, Hamas a amânat al doilea schimb în legătură cu o dispută despre prizonieri și ajutorul pentru Gaza, dispută care a fost rezolvată prin mediere.

Alte stiri din Externe

Ultima oră