Putin va vizita miercuri Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite

05 Dec 2023
Putin va vizita miercuri Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite

Președintele Vladimir V. Putin va efectua miercuri o călătorie rară în Orientul Mijlociu, a anunțat Kremlinul, spunând că va discuta despre relațiile bilaterale, petrol și afacerile internaționale din Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite.

Călătoria face parte dintr-un val de întâlniri diplomatice pe care liderul Rusiei le va conduce săptămâna aceasta; Joi, la Moscova, Putin îl va găzdui pe președintele Iranului Ebrahim Raisi, liderul unui alt jucător cheie din regiune.

Putin, care nu a călătorit dincolo de China, Iran și fostele state sovietice de când a lansat invazia pe scară largă a Ucrainei în februarie 2022, va vizita atât Emiratele, cât și Arabia Saudită într-o singură zi, a spus jurnaliştilor Dmitri S. Peskov, purtătorul săude cuvânt, în cadrul unui briefing de marţi.

Întâlnirile, anunțate pe neașteptate, au loc în timp ce Ucraina încearcă să susțină ajutorul occidental pentru efortul său de război, pe fondul semnelor de erodare a sprijinului din Statele Unite. Președintele Volodymyr Zelensky se va adresa marți Senatului SUA, în încercarea de a sublinia urgența menținerii sprijinului financiar și militar american.

Călătoria lui Putin va veni, de asemenea, pe fundalul războiului Israel-Hamas, un conflict care a jucat în scopurile sale geopolitice prin distragerea atenției liderilor occidentali de la războiul din Ucraina și oferindu-i o nouă oportunitate de a atrage publicul global, având în vedere simpatia răspândită în multe națiuni pentru cauza palestiniană.

Deși a numit atacul din 7 octombrie al Hamas un act terorist, Putin a asemănat războiul său din Ucraina cu rezistența palestiniană, susținând că ambele reprezintă lupte împotriva dominației elitelor occidentale.

Peskov a spus că Putin va discuta despre războiul dintre Israel și Hamas și, de asemenea, posibile acțiuni comune de coordonare a producției globale de petrol pentru a asigura stabilitatea prețurilor. Numind caruselul diplomatic al liderului rus din această săptămână „o lovitură concentrată”, Yuri Ushakov, consilierul în politică externă al lui Putin, a spus că războiul Rusiei în Ucraina va fi și el pe ordinea de zi.

„Este inevitabil”, a spus Ushakov, potrivit Interfax, o agenție de presă rusă. 

„Ar fi important ca colegii noștri să asculte evaluările lui Vladimir Putin cu privire la modul în care se dezvoltă situația”.

Arabia Saudită a încercat să acționeze ca mediator în război, invitând aproximativ 40 de țări la o conferință de pace în august și ajutând la desfășurarea unui schimb de prizonieri cu succes anul trecut, care a inclus cetățeni americani și britanici, prințul moștenitor Mohammed bin Salman mediind eliberarea.

Acum, există din nou speculații în Rusia cu privire la posibile discuții de pace, pe fondul întrebărilor cu privire la durabilitatea sprijinului occidental pentru Ucraina și pe măsură ce oficialii ucraineni recunosc că contraofensiva din acest an nu a reușit să realizeze un progres semnificativ.

Citând o sursă rusă anonimă, de rang înalt, Izvestia, un cotidian pro-Kremlin, a raportat marți că Rusia nu se va opune purtării de discuții cu Ucraina într-o țară europeană, precum Ungaria. Într-un interviu acordat RBC, un cotidian de afaceri rus, Grigory Yavlinsky, un politician rus care s-a întâlnit cu Putin în octombrie, a spus că acesta s-a oferit să devină intermediar în astfel de discuții.

Zelensky, care a promis că Ucraina va continua să lupte pentru a-și elibera teritoriul, a declarat într-un interviu pentru Associated Press săptămâna trecută că nu a simțit încă presiunea aliaților pentru a negocia cu Rusia, deși „unele voci sunt întotdeauna auzite”.

Mykhailo Podolyak, un consilier principal al lui Zelensky, a respins cele mai recente sugestii conform cărora Rusia ar fi dispusă să negocieze ca fiind nimic altceva decât o încercare de a obține o „pauză operațională” pentru „pregătirea următoarelor faze de agresiune”.

„Rusia prin cuvântul „negocieri” înseamnă doar un ultimatum, capitulare și garanții pentru Rusia că nu va fi urmărită penal pentru crime de război și poate relua războiul în orice moment”, a spus el într-un comunicat.

Alte stiri din Externe

Ultima oră