Putin: "Teritoriile din vestul Poloniei de astăzi sunt darul făcut de Stalin polonezilor. Prietenii noștri din Varșovia au uitat de asta? Vă vom aminti"

21 Iul 2023
Putin: "Teritoriile din vestul Poloniei de astăzi sunt darul făcut de Stalin polonezilor. Prietenii noștri din Varșovia au uitat de asta? Vă vom aminti"

La o întâlnire cu membri permanenți ai Consiliului de Securitate, Vladimir Putin a acuzat intențiile Poloniei de a ocupa o parte a Ucrainei, scrie agenția rusă Tass

"Unitatea militară polono-lituano-ucraineană este planificată să fie folosită pentru a ocupa teritoriile Ucrainei de Vest: dacă polonezii vor intra în Lvov, vor rămâne acolo", a declarat președintele rus Vladimir Putin.

Potrivit președintelui Rusiei, „nu va fi nimic nou în asta”. El a amintit că, după înfrângerea Germaniei și a aliaților săi în urma rezultatelor Primului Război Mondial, unitățile poloneze au ocupat Lvov și ținuturile din jur, care aparțineau apoi Austro-Ungariei.

"Polonia, incitată de Occident, a profitat de tragedia Războiului Civil din Rusia, a anexat unele dintre provinciile istorice ruse. Rusia, aflată atunci într-o situație dificilă, a fost nevoită să semneze Tratatul de la Riga în 1921 și să recunoască efectiv respingerea teritoriilor sale", a spus Putin. În plus, chiar înainte de 1920, Polonia a capturat o parte a Lituaniei - regiunea Vilna, care include Vilniusul modern.

„Se pare că împreună cu lituanienii au luptat împotriva așa-zisului imperialism rus, dar de îndată ce oportunitatea a apărut, au „taiat” imediat o bucată de pământ de la vecinii lor”, a menționat președintele rus. De asemenea, a amintit, „Polonia a luat parte și la divizarea Cehoslovaciei ca urmare a acordului de la Munchen cu Hitler din 1938”, ocupând complet Cieszyn Silezia.

„În anii 20-30 ai secolului trecut, în așa-numitele Cruci de Est ale Poloniei - și acesta este teritoriul Ucrainei de Vest, Belarusului de Vest și o parte a Lituaniei - s-a efectuat o polonizare dură și asimilare a locuitorilor locali, culturile naționale și Ortodoxia au fost suprimate", a mai spus Putin.

El și-a amintit că „în consecință, o astfel de politică agresivă s-a încheiat pentru Polonia” - pierderea independenței și a statului în 1939, care au fost ulterior restaurate „în mare măsură datorită Uniunii Sovietice”. 

Mai mult, a continuat președintele Federației Ruse, „teritoriile vestice ale Poloniei de astăzi sunt darul făcut de Stalin polonezilor”. 

"Prietenii noștri din Varșovia au uitat de asta? Vă vom aminti", a adăugat liderul rus

Alte stiri din Externe

Ultima oră