Putin spune că Rusia este deschisă dialogului cu privire la Ucraina

26 Mai 2023
Putin spune că Rusia este deschisă dialogului cu privire la Ucraina

Președintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat vineri că a avut o convorbire la telefon cu omologul rus Vladimir Putin și și-a reafirmat disponibilitatea de a stabili discuții de pace cu ambele părți ale războiului din Ucraina, scrie Reuters

Lula a scris pe Twitter că i-a mulțumit lui Putin pentru invitația de a participa la un forum economic la Sankt Petersburg, dar a fost nevoit să o refuze, deoarece „nu poate vizita Rusia în acest moment”.

„Am reiterat dorința Braziliei, împreună cu India, Indonezia și China, de a discuta cu ambele părți ale conflictului în căutarea păcii”, a adăugat Lula, după ce a discutat și chestiunea cu președintele chinez Xi Jinping la începutul acestei săptămâni.

Kremlinul a confirmat apelul și a spus că Putin i-a spus lui Lula că Rusia este deschisă dialogului cu privire la Ucraina.

Lula s-a prezentat ca un intermediar de pace pentru a pune capăt războiului, care a început când Rusia și-a invadat vecinul în februarie 2022. Propunerea sa, bazată pe tradiția Braziliei de neintervenție și neutralitate, cere ca un grup de națiuni care nu sunt implicate în război să angajeze atât Rusia, cât și Ucraina în discuții.

Liderul de stânga era de așteptat să se întâlnească cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, în marginea summitului Grupului celor Șapte din Japonia, în această lună, dar întâlnirea a eșuat din cauza programului .

Alte stiri din Externe

Ultima oră