Putin: BRICS, nu Occidentul, va stimula creșterea economică globală

18 Oct 2024
Putin: BRICS, nu Occidentul, va stimula creșterea economică globală

Grupul BRICS va genera cea mai mare parte a creșterii economice globale în următorii ani datorită dimensiunii sale și creșterii relativ rapide în comparație cu cea a țărilor dezvoltate occidentale, a declarat vineri președintele rus Vladimir Putin, scrie Reuters

Putin speră să construiască BRICS - care s-a extins pentru a include Egiptul, Etiopia, Iranul și Emiratele Arabe Unite, precum și Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud - ca o contrapondere puternică pentru Occident în politica și comerțul global.

Liderul de la Kremlin urmează să găzduiască un summit BRICS în orașul rus Kazan în perioada 22-24 octombrie.

"Țările din asociația noastră sunt în esență motoarele creșterii economice globale. În viitorul apropiat, BRICS va genera principala creștere a PIB-ului global", a declarat Putin oficialilor și oamenilor de afaceri de la forumul de afaceri BRICS de la Moscova.

"Creșterea economică a membrilor BRICS va depinde din ce în ce mai puțin de influența sau interferența externă. Aceasta este în esență suveranitate economică", a adăugat Putin.

Summitul de săptămâna viitoare este prezentat de Moscova ca dovadă că eforturile occidentale de a izola Rusia din cauza acțiunilor sale din Ucraina au eșuat.

Rusia dorește ca alte țări să colaboreze cu ea pentru a revizui sistemul financiar global și a pune capăt dominației dolarului american.

China, India și Emiratele Arabe Unite au confirmat vineri că liderii lor vor participa la summitul de la Kazan.

„Usile sunt deschise”

Putin a spus că 30 de țări din întreaga lume și-au exprimat interesul pentru cooperarea cu gruparea BRICS și că summitul de săptămâna viitoare va analiza posibile opțiuni pentru extinderea ulterioară a grupului.

„Ușile sunt deschise, nu interzicem nimănui”, a spus Putin reporterilor din țările BRICS.

Putin a citat unele dintre inițiativele pe care Rusia le-a evidențiat anterior înainte de summit, inclusiv un sistem comun de plăți transfrontaliere și o companie de reasigurare.

Putin a spus că membrii grupului lucrează la un sistem de mesagerie financiar asemănător SWIFT, imun la sancțiunile occidentale și la utilizarea monedelor digitale naționale în finanțarea proiectelor de investiții cu potențial ridicat de creștere în interiorul și în afara BRICS.

El a subliniat că inițiativele financiare ale Rusiei pentru summit au implicat utilizarea pe scară largă a monedelor naționale, în timp ce discuțiile despre crearea unei monede unice pentru gruparea BRICS au fost „prematuri”.

El a cerut Noii Bănci de Dezvoltare, singura instituție de dezvoltare multilaterală funcțională a BRICS, să investească în tehnologie și infrastructură în țările din Sudul Global.

„Ca instituție de dezvoltare, banca servește deja ca o alternativă la multe mecanisme financiare occidentale și, în mod natural, vom continua să o dezvoltăm”, a spus Putin. El a cerut mai multe investiții în comerțul electronic și inteligența artificială.

Putin a căutat să promoveze noile megaproiecte de transport ale Rusiei, cum ar fi Ruta Mării Arctice și coridorul nord-sud, care leagă Rusia de Golf și Oceanul Indian prin Marea Caspică și Iran.

„Este cheia creșterii transportului de mărfuri între continentele eurasiatice și africane”, a spus el.

Alte stiri din Externe

Ultima oră