Putin se declară „pregătit” pentru dialog și apreciază „abordarea echilibrată” a conflictului în fața delegației africane

18 Iun 2023
Putin se declară „pregătit” pentru dialog și apreciază „abordarea echilibrată” a conflictului în fața delegației africane

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că este „pregătit” pentru un „dialog constructiv” la începutul întâlnirii cu mediatorii africani care au sosit sâmbătă la Sankt Petersburg, salutând „o abordare echilibrată a crizei ucrainene a prietenilor noștri africani”, scrie Le Monde

„Suntem deschiși unui dialog constructiv cu cei care doresc pacea bazată pe principiile justiției și ținând cont de interesele legitime ale părților ”, a spus el.

„Vrem ca acest război să se încheie”, spune președintele sud-african de la Sankt Petersburg

„Războiul nu poate dura pentru totdeauna (…) . Vrem să se încheie acest război”, a pledat sâmbătă președintele sud-african Cyril Ramaphosa în fața liderului rus Vladimir Putin, în timpul unei întâlniri între Putin și delegația mediatorilor africani la Sankt Petersburg.

„Este în interesul nostru comun ca acest război să se încheie”, a insistat el, subliniind că țările africane sunt „afectate negativ” de acest conflict. Pe lângă Ramaphosa, delegația mai include alți trei președinți: Macky Sall (Senegal), Hakainde Hichilema (Zambia) și Azali Assoumani (Comore), actualul președinte al Uniunii Africane, precum și reprezentanți congolezi, ugandezi și egipteni.

„Suntem aici pentru a vă auzi, pentru a auzi vocea poporului rus ”, a spus președintele Comorelor Azali Assoumani.

„Suntem aici pentru a convinge cele două țări să ia calea dialogului”, a adăugat el.

La finalul întâlnirii lor, Vladimir Putin și delegația africană își exprimă „voința politică de a continua dialogul”

La finalul întâlnirii dintre delegația africană de mediere și Vladimir Putin de la Sankt Petersburg, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a descris planul african de a pune capăt războiului din Ucraina drept „foarte greu de pus în aplicare”, subliniind însă că „președintele Putin a și-a manifestat interesul de a o examina”, conform declarațiilor sale citate de agențiile de presă ruse.

„Liderii africani și domnul Putin și-au exprimat voința politică de a continua dialogul”, în special în cadrul summitului Rusia-Africa, programat pentru sfârșitul lunii iulie la Sankt Petersburg, a adăugat domnul Peskov.

Președintele sud-african, Cyril Ramaphosa, în fruntea delegației mediatorilor africani, a apărat în special propunerile de pace africane rezumate în zece puncte, printre care o „deescaladare de ambele părți”, „recunoașterea suveranității" țărilor așa cum este recunoscut de ONU, „garanțiile de securitate” pentru toate părțile, ridicarea obstacolelor în calea exportului de cereale prin Marea Neagră, „eliberarea prizonierilor de război”, precum și reconstrucția „după război”.

Președintele ucrainean a respins oferta africană de mediere, denunțând „  o înșelăciune” a Moscovei în mijlocul unei contraofensive a forțelor sale armate. „Permiterea negocierilor cu Rusia acum, când ocupantul se află pe pământul nostru, înseamnă înghețarea războiului, înghețarea durerii și a suferinței ”, a spus el.

Continentul african este puternic afectat de creșterea prețurilor la alimente și de consecințele războiului asupra comerțului mondial. Africa de Sud, însă, refuză să condamne Rusia pentru agresiune și este criticată pentru apropierea de Kremlin. Rusia, la rândul ei, încearcă să atragă liderii africani în tabăra sa, pretinzând că se ridică ca un bastion împotriva imperialismului și acuzând Occidentul că blochează exportul de cereale și îngrășăminte rusești în Africa cu sancțiunile sale.

Alte stiri din Externe

Ultima oră